Про пониження рівня води на орендованій водоймі чи незаконний спуск ставка

Є орендарі водних об’єктів, які для спрощення вилову риби допускають пониження рівня води в орендованих ними водоймах без дотримання законності зміни рівня води, помилково вважаючи, що отримавши водне дзеркало в оренду, мають необмежені права щодо його використання на власний розсуд.

Одними з основних дозвільних документів, що регламентують порядок підвищення чи пониження рівня води орендарями в ході здійснення своєї господарської діяльності з риборозведення є режим роботи водних об’єктів та діючий дозвіл на спеціальне використання водних об’єктів. Діючим законодавством передбачено порядок регулювання та встановлення режиму роботи водного об’єкта, в тому числі і питання підвищення чи пониження рівня води в ході здійснення господарської діяльності з риборозведення.

Відповідно до статті 76 Водного кодексу України, робота водогосподарських систем (водосховищ, каналів та інших зв’язаних між собою водних об’єктів) регулюється шляхом встановлення відповідних режимів для кожного водного об’єкта системи з урахуванням прогнозу водності. Режими роботи водних об’єктів у Сумській області за зверненням орендаря розробляються Регіональним офісом водних ресурсів у Сумській області та встановлюються сектором у Сумській області Державного агентства водних ресурсів України з урахуванням гідрологічних показників та інтересів всіх водокористувачів. Рівень води в рибогосподарських водних об’єктах має бути достатнім для забезпечення природнього відтворення та життєдіяльності гідробіонтів (пункт 8 статті 17 Закону України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів» встановлено, що рівень води в рибогосподарських водних об'єктах має бути достатнім для забезпечення природного відтворення та життєдіяльності гідробіонтів). Про початок та закінчення скиду води зі ставка щотижнево орендар повинен інформувати органи місцевого самоврядування та Регіональний офіс водних ресурсів у Сумській області.

Для встановлення режиму роботи зі скидом води в орендованих водних об’єктах, орендарю необхідно прикласти до заяви наступний перелік документів:

- договір оренди водного об’єкту або додаткова угода;

- діючий дозвіл на спеціальне водокористування з можливістю скиду води;

- паспорт водного об’єкту.

В режимі роботи містяться дані про орендований водний об’єкт, характеристика водного об’єкта, встановлений режим роботи з датою початку зміни рівня води, та датою, на яку рівень води має бути відновлений до початкового рівня, визначено умови коригування режиму. Розробка режиму роботи для орендованої водойми повинна бути прописана у договорі оренди, згідно з вимогами статті 51 Водного Кодексу України.

Спрацювання водойми без встановленого режиму роботи водного об’єкта є порушенням чинного законодавства. Наявність дозволу на спеціальне водокористування з передбаченим скидом води з водного об’єкта не дає право здійснювати пониження рівня води. 


Управління Державного агентства рибного господарства у Сумській області

Комментариев: 0
Добавить комментарий