Дві рукотворні ікони та картину початку XIX століття з власної колекції подарував Тростянецькому краєзнавчому музею на День міста Тростянець кошовий отаман Охтирщини, генерал хорунжий Сергій Перун.

Передав цінні експонати музею він разом з іншими козаками Охтирського коша - Олександром Пархоменком - сотником, отаманом хутора Маракучка Кириківської ОТГ, отаманом Кириківської громади полковником Павлом Шарком, підполковником Іваном Успаненком, отаманом Тростянецького району, а також з курінним Володимиром Негодою - інструктором рукопашного бою. 

Розповідаючи про експонати, Сергій Перун сказав, що ікони зроблені місцевими умільцями - перша во славу Ісуса Хреста, а друга - Божої Матері. Картина датована 1914 роком. Невідомий художник намалював краєвид села Кириківка - зарево, жінки десь далеко ходять, дітей немає - поховалися. Художник мовби хотів передати тривожний характер того періоду, коли починалася перша світова війна.

- Ми передаємо ці стародавні цінності музею міста і цим хочемо підкреслити, що сьогодні нашій державі потрібен мир і порозуміння, як вчить Господь, а протистояння тільки загострюють конфлікти, - сказав Сергій Перун

Козаки розповіли, що вони представляють Українське козацтво під керівництвом Миколи Пантелюка. Територіально кош охоплює Охтирський, Тростянецький і Великописарівський райони. Всі їхні члени організації - люди високоосвічені, немало серед них професорсько-викладацького складу. Через це і осередки організації діють при учбових закладах. Наприклад, їхня організація з центром в Сумському державному педагогічному університеті імені А.С. Макаренка. 

Після відвідин музею козаки у Тростянці провели засідання коша. 

 

Перед цим козаки зустрілися з активістами приймальні партії ВО «Батьківщина» - Тетяною Замулою та Іриною Авдєєнко під час розмови гості не приховували, що не просто розділяють ідеологію цієї партії, а більшість з них є її членами.

-           Козаки завжди служили рідній землі, вірі православній, своєму народу і Батьківщині. Повністю розділяємо погляди і активну позицію Юлії Тимошенко, яка шанує цінності, які близькі козацтву - державу, український народ, який вистояв у несамовитих випробуваннях, яка має волю до боротьби за честь та гідність нашого народу, - сказали козаки. 

Комментариев: 0
Добавить комментарий