Саміт Україна-ЄС: незмінна підтримка і гроші на реформи

На початку липня у Києві відбувся 21-й саміт Україна-ЄС. До української столиці приїхали голова Європейської Ради Дональд Туск, президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер та єврокомісар з політики сусідства та розширення Йоганнес Ган. Які важливі угоди було укладено та які заяви зроблено, проаналізували наші експерти. 

5 фінансових угод

Під час саміту Україна і Євросоюз уклали п'ять фінансових угод, які допоможуть нашій державі далі впроваджувати ключові реформи. Зокрема, 44 млн євро Україна отримає від європейських партнерів у рамках «Програми технічного співробітництва 2019 року». Кошти підуть на експертну та аналітичну підтримку міністерств, які займаються реформами, а також на гармонізацію українського законодавства із європейським у сферах, що стосуються поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі з ЄС. Це – сільське господарство, довкілля, енергетика, державні закупівлі, діловий та інвестиційний клімат, торгівля і трудові відносини.

Крім того, Євросоюз надасть Україні 40 млн євро на продовження реформи децентралізації, відповідно до угоди «U-Lead з Європою: програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку – друга фаза». 

«Ключовий фокус реалізації другої фази Програми «U- Lead з Європою» – регіональна політика. Зокрема, запровадження сучасної системи моніторингу та оцінки регіонального розвитку, покращення доступу громадян до адміністративних послуг, підтримка інноваційних інфраструктурних проектів в ОТГ, – розповів віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко. 

Під час саміту також було підписано другу частину «Антикорупційної ініціативи». Згідно з угодою, ЄС спрямує 22,9 млн євро на посилання боротьби із хабарництвом на національному та місцевому рівнях.

Серед укладених договорів є також підтримка культурних та громадських організацій в Україні (10 млн євро) і додаткові кошти для розвитку Сходу та Приазов’я. Тож ще 10 млн євро ЄС виділить на потреби Донецької, Луганської і Запорізької областей. 


Санкції – продовжені!

У Києві голова Євроради   Дональд Туск підтвердив, що санкції проти Росії не будуть скасовані. Єдина умова зняття обмежувальних заходів проти агресора – повне виконання  Мінських домовленостей.  

«Декілька днів тому ЄС продовжив економічні санкції проти Росії на наступні шість місяців. Санкції залишатимуться у силі, доки не будуть у повному обсязі виконані Мінські домовленості», – заявив Туск і додав, що засуджує надання російських паспортів українцям на окупованих територіях.

Очільник Євроради закликав Росію звільнити незаконно утримуваних українців в РФ, зокрема 24 моряків, яких російські військові захопили поблизу Керченської протоки.

Лідери ЄС також наголосили, що ніколи не визнають нелегальну анексію Криму та Севастополя Росією.

«Усі російські спекуляції про те, що питання Криму вже вирішено, і світ має змиритись із російським знущанням над міжнародним правом і окупацією суверенної території України, – залишаються лише порожніми гаслами російської пропаганди», – прокоментував підсумки саміту представник України при Раді Європи Микола Точицький.

Окрім політичних декларацій, у фінальній заяві саміту також було закріплено послідовність секторальної інтеграції України до ЄС у таких пріоритетних сферах, як енергетика, цифрова економіка, митна справа, сфери юстиції та внутрішніх справ. 

Варто зауважити, що 21-й саміт був останнім для нинішніх очільників ЄС і першим для президента Володимира Зеленського. Тому важливо, зауважують експерти, щоб досягнуті домовленості були підтверджені під час Ради асоціації у грудні цього року.

«Певні високі політичні цілі декларуються під час саміту і потім реалізуються або деталізуються під час Ради асоціації. Цього року це буде ще більш важливо, тому що ми маємо саміт до наших парламентських виборів і ще до формування європейських інституцій нових, а Рада асоціації в грудні – це вже буде власне такий місток між політичними циклами і в Україні і в ЄС», – наголосив радник міністра закордонних справ Тарас Качка.

Загалом українські дипломати й політологи позитивно оцінюють результати саміту Україна– ЄС. Адже головне завдання – фіксувати прогрес у виконанні Угоди про асоціацію з ЄС, а також визначати нові етапи – вдалося виконати. 

Комментариев: 0
Добавить комментарий