Уряд допомагає місцевим бюджетам збільшувати надходження

7,6 млрд грн за квартал: місцеві бюджети отримали на чверть більше надходжень від плати за землю
Місцеві бюджети у першому кварталі 2019 року отримали 7,6 млрд грн від плати за землю. Це на 23% більше, ніж за перший квартал 2018року. Такими є дані Інституту аграрної економіки.
Надходження від земельного податку та орендної плати за землю зростають завдяки реалізації урядових ініціатив останніх років - земельної децентралізації, удосконалення механізму управління землями державної й комунальної власності, впровадження системи земельних аукціонів.
Так в ході децентралізації органи місцевого самоврядування отримали право самостійно встановлювати розмір земельного податку. Для сільгоспугідь - 0,3-1 % від їх нормативної грошової оцінки. Для несільськогосподарських ділянок, крім земель державної та комунальної власності, – не більше 12 % від їх вартості. В цих межах органи місцевого самоврядування самостійно визначають розмір податку та мають змогу застосовувати його диференційовано до різних землекористувачів.
Також Уряд встановив, що розмір плати за оренду земель державної власності не може бути меншим за 8 % від їх грошової оцінки. І це також стало джерелом надходжень до місцевих бюджетів.
Крім того, права оренди на земельні ділянки продаються зараз на відкритих аукціонах. Це дозволяє місцевій владі прозоро управляти землями та отримувати ринкову ціну за користування угіддями.
Важливо також, що минулого року Уряд у межах чинного законодавства знайшов механізм передачі у власність об’єднаним громадам земель поза межами населених пунктів. Як наслідок, вже 646 спроможних більш ефективно використовують 1,5 млн гектарів с/г земель.
Комментариев: 0
Добавить комментарий