День села Криничне

Славетна і стародавня Криничанська громада 25 травня в колі дружньої родини відзначала День села. Приїхали почесні гості, запросили  артистів різних жанрів з обласного центру. А центральне місце у ошатному сільському будинку культури зайняли жителі сіл Криничне, Лісне і  Машкове - щирі, працьовиті, добрі та завзяті люди, які і творять сучасну історію свого рідного краю.
Для дорослих влаштували концерт і післясвяткове застілля. Не забули і за дітей - того дня всю дітвору на подвір`ї і в фойє будинку культури розважав, організовуючи різні конкурси, ігри артист ігрового жанру Григорій Заїка. То ж дітки бавилися навіть не докучаючи своїм батькам.
Найприємнішими і найтеплішими словами привітав земляків сільський голова Микола Назаров. Сам перебував у гарному настрої. Бо цей день зумів разом з виконкомом, депутатським корпусом Криничанської сільради, місцевими аграріями зробити святом для всієї громади. 
Насамперед, відремонтували дороги. Найбільше люди просили за під`їзну від села до траси. Зараз там немає жодної ямки. В цьому допоміг землякам і обласний депутат Микола Березін. 
А в організації самого Дня села допомогли фермери і місцеві підприємці - Олександр Куліченко, Микола Мірошниченко, Василь Мельник, брати Владислав і Андрій Ломови. Разом все це і зумовило організувати і затишок, і понад трьохгодинний концерт, а після - щедре застілля з шашликами, смаженими карасями та іншою застільною смакотою. 
- Для мене день села - це день всієї нашої громади. І мені приємно, що люди від сьогоднішнього дня отримали насолоду і від спілкування, і від заходів, які для них приготували, - сказав сільський голова.
Не випадково серед гостей свята був директор приватної агрофірми "Хухрянське", що на Охтирщині, Микола Смілик. Представляючи його присутнім сільський голова Микола Назаров назвав Миколу Васильовича не просто колегою по роботі на землі, а й товаришем по ідеї.
- Ви всі знаєте мене, як члена "Батьківщини", те, що наша партія давно і багато піклується про село. Так ось одним із моїх найкращих однопартійців є Микола Смілик, - сказав сільський голова. - На нинішніх парламентських виборах саме його "Батьківщина" планує висувати кандидатом у народні депутати.
Сам Микола Васильович не став акцентувати на політиці - бо приїхав на свято. Тому говорив не про себе. Найперше - привітав всіх присутніх з Днем села, яке вже своєю назвою запрошує насолодитись джерельною найсмачнішою в окрузі водою, помилуватись ідеальною природою. М.В.Смілик приємно здивував всіх присутніх знанням історії Криничного, навіть назвав дату його заснування - 1693 рік.
- Напевне в ті часи хтось йшов цими багатими ланами, почув шепіт криничанського струмочка, а напившись холодної води і вирішив тут оселитися, - билинно  мовив Микола Смілик, тут же наспівав навіть рядки з відомої пісні "Душі криниця". Нагадав, що ще в часи Харківської губерної цукрозаводчик Кеніг тут вирощував цукрові буряки для свого заводу. 
- Ця любов до праці і сьогодні живить цей край. І я впевнений, що для криничан найкращі часи попереду, - побажав Микола Смілик.
До речі, на свято приїхав він не з порожніми руками, а з подарунком - купив громаді стіл для настільного тенісу. А згодом пообіцяв привести ще й стіл "по-серйозніше" - більярдний.
Найдревнішою окрасою села є її Свято-Антонієвська церква. Отець Олександр ось вже дев`ять років настоятелем веде в ній службу Божу. Пасхальні дні ще не завершились, тому до людей він звертається: "Христос Воскресє!". "Воістинно воскрєсє!" - відповіли присутні. Православним також є за що дякувати сільській владі. В цьому році зробили свердловину для води на території храму. Тепер залишилось провести нескладні монтажні роботи і церква матиме власне джерело. 
За велику громадську активність в православному русі, за піклування про потреби людей і общини, отець Олександр нагородив сільського голову грамотою Свято-Антонієвської церкви, а для підтримання здоров`я подарував Миколі Назарову ікону святого Луки, який був великий лікар і врачеватель.
Від імені селян всього району криничан привітала голова асоціації сільських голів району, очільниця Печинської громади Любов Зоріна.
- Тростянеччина, як той віночок, в якому тісно сплелися люди різних національностей - і україно-, і російськомовні села. Ви наші сусіди і ми завжди маємо вас за приклад, - з приємністю сказала сільський голова і побажала всім здоров`я, достатку і процвітання.
Один і гостей свята, директор боромляського агропідприємства "Маяк" Василь Мельник, виступаючи з вітальним словом, розповів про своє щире і в той же час приємне здивування тим, що будинок культури, як і в кращі часи розвитку села, знову наповнений багатьма людьми. Побажав, щоб в Криничиному і інших селах громади завжди лунав дитячий сміх, щоб людям тут була робота. 
Треба сказати, що і сам Василь Іванович докладає для цього зусиль. Це завдяки йому в Криничне сьогодні курсує маршрутка, витрати на яку покриває саме ТДВ "Маяк", яке і він очолює.
За допомогу у розвитку Криничанської громади на святі було вручено багато подяк. Зокрема, начальнику управління інфраструктури Сумської ОДА Володимиру Дудченку, депутату Сумської обласної ради Миколі Березіну, директору ТДВ "Маяк" Василю Мебльнику, настоятелю Свято-Антонієвського храму отцю Олександру Підвальному, фермеру Олександру Куліченку, який завжди відгукується за проблеми села і допомагає їх вирішувати.
Як аванс, нагородили голову благодійного фонду "Разом з Кернел" Олега Власенка - його організація вже стільки наобіцяла криничанам, але майже нічого не зробила. Люди все ж сподіваються, що за словом у орендарів їхньої землі буде і діло.
Отримала подяку і наша редакція газети "Тиждень", за об`єктивність у висвітленні життя району. Подякували і найактивнішим криничанам - учаснику АТО, Юрію Матвєєву, молодим хлопцям - Юрію Нужному та Ігорю Іщенку. Сільський голова каже, що до них з чим би не звернувся, завжди відгукуються - чи дах поремонтувати, чи буряни покосити. І таких людей в громаді багато.
Після концерту людей запросили почастували кашею, шашликами, рибою, різними салатами та іншими смачними стравами. Вигукували тости, піднімали келихи за дружбу, мир, процвітання громади. А значить так і буде! 
Сільська громада живе і розвивається. Є плани на майбутнє, є поточна робота на кожен день. Але головне - що громада єдина, дружня, згуртована, має лідера, перспективи для розвитку і змін життя на краще.

Комментариев: 0
Добавить комментарий