Фотопортрет села Боромля три на три метри

У кожного села, як і у кожної людини, своя доля. Історії села Боромля вже понад три з половиною сотні літ. Запитайте у будь-кого з боромлян про їхнє село, твердо почуєте, що воно найгарніше з усіх. І це природно - тут ці люди вперше побачили, яким неймовірно блакитним буває небо, тут вони зробили перший, такий ще невпевнений крок, навчилися від батьків рідної мови, тут вони співали перші колядки, вчилися, дорослішали, одружувалися…
Про Боромлю написано немало книжок, складено кілька пісень. А ось колективного фото Боромлі ще ніхто ніколи не робив. 
І коли така ідея виникла, то вона сподобалась не тільки активістам села і простим її мешканцям. Погодився взяти участь у цій справі і вже давній друг Боромлянської громади, український політичний активіст, за професією бізнес-консультант Іван Іванович Лозовий. Втім, у селі Боромля його добре знають не стільки, як такого, а більше, як справжнього патріота і доброго мецената, який завжди підтримує цікаві суспільно-значимі ініціативи. 
З колективним фото села почалося випадково - під час одного з недавніх відвідин Іваном Лозовим Боромлі. Як зазвичай, приїхав він не сам, а з колегою по волонтерству, депутатом Сумської обласної ради Лілією Ричкіною. 
- Саме вона, зайшовши до будинку культури і поглянувши на голі стіни фойє, сказала: "Чогось тут не вистачає. Давайте прикрасимо центральну стіну колективним портретом села", - пригадує з чого все починалось керівник відділу по наданню соціальних послуг одиноким громадянам Надія Іваніна.
І закрутилося. Почали збір фотографій для настінного фото. Назвали проект - "Від заснування - до сьогодення". Задум був такий, щоб на стіні розміром три на три метри розмістити панно з найстарішими і новими фотографіями з життя громади. А це історія немала - її початок аж з 1659 року.

- Будинок культури - це якраз те місце, куди часто приходять  селяни. Тут відбуваються різні заходи - і культурні, і загально-сільські збори. І кожен, хто заходить сюди, обов'язково проходить через фойє, де ми і вирішили розмістити панно з десятками фотографій, - каже спеціаліст відділу культури Боромлянської ОТГ Юлія Нездіймишапка.
Взагалі, Боромлянська громада в культурному плані не спить. Цій сфері сільська рада і її голова Василь Романіка приділяють велику увагу. Тут функціонують біля десяти культосвітніх закладів. З них три будинки культури - Боромлянський, Гребениківський і Жигайлівський, працює Кіровський сільський клуб, хочеш почитати чи взяти книгу додому - є чотири бібліотеки - Боромлянська, Гребениківська, Жигайлівська і Новгородська. А ще у громади є свій центр історії - народний музей села. 
- Зараз у нас тривають ремонтно-реставраційні роботи. Плануємо не тільки освіжити естетичний вигляд кімнат, а й зробити в музеї новий  стенд - про воїнів АТО. Наших земляків-атовців понад сімдесят. На створення стенду надав фінансову допомогу Іван Іванович Лозовий - подарував громаді 3 тис. гривень. Ремонт музею плануємо завершити до Дня села, - говорить Яна Тарасюк, завідувачка сільського музею.
І знову, як бачимо, тут не обійшлося без вже згаданого нами мецената Івана Лозового. Втім, для нього АТО - не просто назва. Весною і влітку 2014 брав участь у бойових діях на Сході України в лавах батальйону "Айдар", зі зброєю в руках захищав Вітчизну. І це при тому, що народився сам в США, міг спокійно там жити, працювати. Але як свідомий українець, повернувся на Батьківщину, коли став дорослою людиною і навіть відмовився від американського громадянства. Батьківщина для нього - не просто слово чи місце, де народився. Це - його душа, це тепло його серця. І коли на рідну землю поліз російський окупант, він пішов боронити Україну від ворога.
Тому для Івана Лозового любов до рідної землі, шанування батьківщини, збереження її історії - це святі речі. 
Певно, це і надихнули мецената стати співучасником створення в селі Боромля величезного ілюстративного панно про історію цього села. 
Матеріали збирали не довго, але використали для цього всі можливі джерела. Долучили до цього і старожилів, і краєзнавців, і працівників бюджетної сфер, сільської ради. Допомогло у зборі фотоматеріалів і сучасне інтернет-павутиння, точніше сайт відомого в Боромлі блогера Сергія Вовка. Він вже давно в соціальних мережах гуртує земляків навколо історії і сьогодення. На своєму сайті "Боромля" часто виставляє і раритетні фото, і зовсім свіжі.
… І ось робота зроблена. Відкриває панно древня карта села, датована 1659 роком. Її боромлянські краєзнавці відшукали в Харківських архівах. Тоді село входило до Охтирського повіту і вже було доволі великим. Варто сказати, тільки церков у ньому було шість, а саме поселення мало вид такої собі фортеці.
Поруч з древньою картою - герб села Боромля на малиновому фоні з козаком у центрі і по бокам зліва червона полуниця та справа дубове листя.
Далі - зверху донизу - різні фотографії. Є навіть колажі, мовби фото з одного місця на відстані одного століття - будинок культури середини минулого століття, і сьогодні. Нині це місце перетворили у культурно-історичний центр, де можна побачити і козацьку пушку, і герб, і посидіти в арці.
Вулиці, визначні споруди, будинки, парки… А головне - люди. Вони завжди були окрасою села. І у праці, і у пісні. Підтвердив своє високе звання  народного сільський аматорський хор. А колектив "Слов`янка" навіть брав участь у національному телевізійному фестивалі "ФолькМюзік". В село приїжджала її ведуча Оксана Пекун.
Чорно-білі фото - то вже давня історія Боромлі. Але то було життя не менш яскраве і насичене подіями. Вдивляєшся в пожовклі фото, і відчуваєш як буяло життя - ось шкільні будні; святкування Масляної; трудове виховання дітей на молочнотоварних фермах; зустріч дітей з учасником війни, Героєм Радянського Союзу Г.Скринько; гуляння молоді на "стометрівці" - вулиці в центрі села, куди хлопці дівчатам призначали побачення; робота майстрів лозоплетіння; нехай і трішки пафосні, але радісно емоційні паради радянської епохи… 
Свого часу знаменитістю села був великан за два метри росту Олексій Бей - його фото теж на цьому панно. Боромля по праву вважається полуничною столицею Слобожанщини. Колись тут була одна унікальна традиція - варити полуничне варення всією вулицею. Заохотив до цього своїх земляків відомий академік М.Ф.Сумцов, який традиційно раз на рік приїжджав до себе в родину якраз на сезон полуниць. І тоді у нього у дворі колективно варили варення.
Чого тільки не побачиш на цих фотографіях. Відображений на панно і відомий на всю Україну, єдиний у своєму амплуа Всеукраїнський сільський фестиваль мистецтв "Боромля", заснований боромлянином Іваном Коломійцем. Тут можна знайти фото і з першого фестивалю, і теплі зустрічі селян з відомими артистами та поетом-земляком Леонідом Татаренком, який у своїх поезіях оспівував і Боромлю, і фестиваль. На його вірші написано багато пісень. 
… Робили панно в одному із сумських поліграфічних підприємств. Сучасний дизайн, яскраві кольори. Його верстку і виготовлення повністю оплатив Іван Іванович Лозовий.
- Мальовничі краєвиди, щирі люди, успішна громада! Таким я завжди радий допомогти, - каже меценат.
- Ми щиро вдячні Благодійного фонду імені Івана Григоровича Лозового за такий подарунок селу. Від імені громади хочу подякувати директору цього фонду - Івану Івановичу Лозовому, великих йому успіхів. Нехай йому віддасться сторицею за все, чим він ділиться з людьми, - говорить сільський голова Боромлянської громади Василь Романіка.
… На цьому тижні панно вже вивісили у фойє будинку культури. І тепер кожен, хто заходить до сільського будинку культури, відразу повертає ліворуч. А як інакше - там весь рід боромлянський.

Комментариев: 0
Добавить комментарий