Смертельний чад Полянського вугілля

Трагедія в Поляному – дві людини померли біля печей для деревного вугілля. Один з них – учень сільської школи.

Новина шокувала всю Семереньківську громаду. За словами поінформованих джерел виробництво мало характер «чорного бізнесу» - мінімум необхідних дозволів і максимум «кришування» місцевою владою та правоохоронними структурами. Деякі мешканці громади підозрюють, що свій інтерес у "вугільному промислі" мала і Семереньківський сільський голова Світлана Башкатова. 

Воробництво розміщене на території колишньої тракторної бригади в селі Поляне. Тривогу з приводу цього виду підприємницької діяльності люди забили ще в середині минулого року. Група небайдужих депутатів Семеренківської сільської ради  - Т.Ф.Слівкіна, М.М.Голопьорова, О.А.Ждамірова, В.Ф.Чуков та І.І.Пасікун 28 липня 2018 року – тобто ще рік тому – звернути увагу на (не)законність діяльності на землях в с.Поляне печей з виготовлення деревного вугілля.

Підкреслюємо – звернення направлене рік тому. Відповідь по суті депутати не отримали до сьогоднішнього дня. 

Одночасно в Поляному і Семереньках активісти підняли людей на цивілізований антивугільний протест. 113 мешканців громади підписалися під зверненням, адресоване також до сільського голови пані Башкатової. 


«Просимо не надавати дозвіл фізичній особі-підприємцю Вакуленко Андрію Леонідовичу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря відповідними стаціонарними джерелами для майданчику, який знаходиться в с.Поляне Тростянецького району Сумської області» - йшлося у цьому документі.

Звернення було написане 23 липня минулого року і передане до Семеренківської сільської ради 25.07.2018 р. (вхідний реєстраційний  номер 366). Реакція сільського голови – НУЛЬОВА!!!

В результаті, можна сказати, злочинної бездіяльності - смерть двох невинних людей. За попередньою інформацією вони померли від чадного газу. 

Якщо говорити ширше, то такі наслідки можна було очікувати не тільки в Поляному. По всьому Тростянецькому району процвітає цей «ПРОМИСЕЛ» - кустарне виробництво деревного вугілля.  Під звичайною цистерною з дверима і привареною трубою день і ніч горить вогонь. З таких печей виділяється багато шкідливих сполук: сажа, метан, азотні сполуки, оксиди вуглецю, пари спирту й оцтової кислоти.

Цей вид "бізнесу" входить до десятки найприбутковіших і найменш витратних, поряд із іншим «чорним бізнесом», поширеним в районі - розкраданням лісу. Не так давно нині вже голова ОДА Сумської області Ірина Купрейчик (а на той час заступниця голови ОДА Клочка) свого часу казала, що в нашій області кубічний метр деревини твердих порід офіційно коштує близько 800 грн., неофіційно — 120 грн. 

Тож, зрозуміло, що в тіньовому «обігу» деревини виробники вугілля тут були першими клієнтами. 

Печі ховаються поблизу закинутих колгоспних ферм, на тракторних бригадах, у лісосмугах, на околицях сіл. А часом, дивлячись на бездіяльність влади і органів, їх розташовують навіть не ховаючи - обабіч доріг.

Цикл випалювання партії вугілля триває до двох тижнів, при цьому обладнання, яке зменшує кількість шкідливих викидів (оксиди натрію і сірки, смола), нелегали не використовують, з огляду на його високу ціну. Від цього страждає населення. А деревне вугілля перетворюється на "чорне золото". Вихід вугілля — 40% від маси деревини. Для виробництва знадобляться кілька робітників невисокої "кваліфікації". В Поляному, як видно з інформації, на цій роботі навіть використовували школяра!!!

Відтак, робітники отримують мінімальну зарплату у 3-4 тис. грн. готівкою. А підприємці на тонні деревного вугілля заробляють до 200 доларів. 

Так, гроші не пахнуть. Але чи не надто дорогою ціною платимо ми: більшість - підірваним здоров`ям, а ось в Поляному двоє людей заплатити своїми життями. 

На жаль, реагувати на незаконність у нашому житті нинішня влада, як і нинішні правоохоронні органи звикли тільки тоді, коли вже змінити нічого не можна. Людей вже не повернути. Хоча трагедію можна було попередити. Ще рік тому…

На сьогодні правоохоронні органи проводять слідчі дії. 

Ми також будемо слідкувати за ходом розслідування і всю важливу суспільно-значиму інформацію по цій справі будемо доводити до людей.

Комментариев: 0
Добавить комментарий