З початку року на п`яних водіїв Тростянецький суд наклав штрафів на 663 тисячі гривень

У І півріччі 2019 року на розгляді Тростянецького районного суду перебувало 86 протоколів, складених за фактами керування  транспортними засобами  у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння та за відмову водія від проходження  огляду на стан сп'яніння, тобто за ознаками правопорушень, передбачених статтею 130 КУпАП. Судом було розглянуто по суті  57 справ, 5 протоколів було повернуто на дооформлення,  розгляд 24 справ станом  на 01.07.2019 не було завершено.
За інформацією прес-служби Тростянецького районного суду, з розглянутих 57 справ, у 48 випадках суд визнав винним водіїв у вчиненні правопорушення, передбаченого відповідною частиною статті 130 КУпАП, накладено штрафи на загальну суму 663 000 грн., з яких сплачено 9 штрафів на суму 91 800 грн. або 13,8%. При цьому, одночасно із накладенням штрафів 30 водіїв за рішенням суду були позбавлені прав керування транспортними засобами.

Стосовно 18 водіїв таке рішення судом не було прийнято, оскільки судом було з’ясовано, що такі особи посвідчення на право керування транспортним засобом не отримували, а тому не мали права керувати транспортним засобом.   У  9 справах провадження судом було закрито, зокрема, у 7 справах - на підставі відсутності складу правопорушення, у 2 справах – з підстав закінчення строку накладення адміністративного стягнення.

Слід зазначити, що часто розгляд цієї категорії справ значно затягується і загальний строк судового розгляду суттєво перебільшує 15 днів, які передбачені КУпАП, оскільки суд не  може відмовити у наданні часу для підготовки до захисту з ознайомленням з матеріалами справи і відеозаписом, відмовити у задоволенні клопотань про виклик свідків чи витребування матеріалів. Багато водіїв, які притягаються до адміністративної відповідальності,  в судові засідання приходять із захисниками, що далеко не завжди має місце у кримінальних провадженнях.  Під час судового розгляду деякі водії подають неодноразово клопотання  про  відкладення судового розгляду, не з’являються в засідання, часто допускаючи зловживання процесуальними правами, щоб домогтись спливу 3-місячного строку накладення адміністративного стягнення. Проте,  суд вживає заходів припинення подібних випадків зловживання правами і за відсутності в матеріалах справи доказів поважності причин неявки в засідання, суд розглядає справу без участі особи, яка притягається до відповідальності.

Непоодинокими випадками є повторне протягом року керування у стані сп’яніння або повторна відмова від проходження огляду  після притягнення такого водія відповідальності судом за статтею 130 КУпАП.
Отже, накладення штрафів (10200 грн.) і позбавлення прав керування транспортними засобами  на 1 рік не всіх водіїв зупиняє від повторення випадків керування транспортним засобом після вживання алкогольних напоїв.

Така поведінка характерна для осіб, які не працюють, схильні до зловживання спиртними напоями, антисоціальної поведінки і  керують невласними транспортними засобами, не маючи посвідчення водія.

З 1 січня 2020 року набирає чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень», який передбачає, що керування  транспортними засобами  у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або  відмова водія від проходження  огляду на стан сп'яніння, вважатимуться злочином (стаття 286-1 КК України), що матиме наслідком кримінальне покарання і судимість.
Комментариев: 0
Добавить комментарий