(Не)судний день Аліни Шацької

17 липня судове слухання у справі антикорупційного адмінправопорушення заступниці голови РДА Аліни Шацької знову перенесене. Чиновниця знову не з`явилася в залі суду. Натомість, від неї надійшло письмове повідомлення, в якій вона просить відкласти справу на інший день через її перебування на стаціонарному лікуванні в неврологічному відділенні Тростянецькій міській лікарні. 

А строки між тим вже наблизились до критичних для уникнення Шацької від відповідальності. Протокол про її адмінправопорушення було складено 26 квітня ц.р. Закон визначає оптимальний строк для розгляду подібних справ - 15 днів! А вже тягнеться майже три місяці. Останній термін притягнути до відповідальності порушницю – не пізніше кінця третього місця з моменту складання протоколу місяців. Тобто – 26 липня буде останнім днем, коли А.Шацьку суд ще може покарати. А 27 липня і далі - справу вже просто закриють.

Суддя О.Линник, яка веде цю справу, на засіданні суду 17 липня це нагадала її учасникам - з боку обвинувачення в засіданні суду брала участь представниця прокуратури Наталія Орєхова, з боку Шацької – її сумський адвокат Сергій Холодов. Тростянецький суддя сказала свою думку по цій справі - сторона обвинуваченої затягує закінчення розгляду справи в різний спосіб – неявка, потім – відвід судді, направлення матеріалів на визначення підсудності, потім йшов час, доки справу розглядали, потім – поки повернули. Тепер – хвороба Шацької.

… До речі, перебування А.Шацької в лікарні на лікуванні ніяк не завадило чиновниці Шацькій активно працювати, тільки в соціальних мережах, жваво піарити Ю.Бову і їхню спільну команду «Сила людей», як учасників виборчої кампанії. До речі, Аліна Шацька є не останньою людиною в цій компанії – в партійному списку «Сили людей» до Верховної Ради вона входить у першу 50-ту – перебуває на 43-му місці.

Якщо ж говорити про конкретно 17 липня, коли відбувався суд по Шацькій, а сама вона лежала в лікарні – її аккаунт у Фейсбуці просто зашкалював активністю. 

Ось вона пише про те, як за кошти міськради в Люджі міськрада ремонтує дорогу.

Тут же її інформація про те, як Бова з дружиною приймають у Тростянці однопартійця по «Силі людей» з Харкова Дробота, причому інформація – відверта агітація за Бову, як кандидата у депутати.

А з самого ранку, зазвичай в цей період доби хворі проходять процедури, А.Шацька розміщує на своїй сторінці в Фейсбуці розгорнутий фоторепортаж про Бову, як про кандидата в депутати, де є і партійні фото, і фото активістів «СЛ» в міській раді, а ще – фото з відкриття терапії в тій же лікарні, де Шацька лікується. 

Свій пост Аліна Іллівна закінчує словами: «Хочете реальних змін, а не популізму та розчарування, то голосуйте за #5СилаЛюдей».

… Цікаво, що в районному суді в цей же день - 17 липня - суддя О.Линник задавала питання адвокату підсудної – а чи зможе Аліна Шацька за станом здоров`я прибути до залу суду і чи станеться це до закінчення терміну розгляду справи по ній? С.Холодов сказав, що йому невідомий стан хворої (це при тому, що в суді, в розмові  з суддею, казав що був у лікарні, де брав заяву від Шацької на перенесення розгляду справи). Адвокат запропонував направити запит до лікарні – тільки там, мовляв, скажуть, в якому стані хвора.

Враховуючи обставину відвертого затягування справи до завершення визначеного законом терміну її розгляду, суддя 17 липня навіть запропонувала запровадити таку норму, як зупинення строку розгляду справи. Прокурор Н.Орєхова не заперечувала, адвокат С.Холодов спочатку був проти – мовляв, вона ж не ухиляється, людина захворіла. Суддя попросила адвоката до кінця читати ст.277 АК, де якраз і говориться, що хвороба також може бути підставою для ухилення.

  • Ви чого заперечуєте проти зупинення строку? – прямо запитала суддя Линник у адвоката.
  • Стаття передбачає зупинення, я не заперечую, - нарешті погодився і захисник, але при цьому дав зрозуміти, що зупинення строків розгляду справи і строк притягнення до відповідальності паралельно не йдуть.

Натяк очевидний – зупиняйте чи не зупиняйте, а останній день розгляду – 26 липня. 

Суддя О.Линник таке рішення і прийняла – розгляд справи зупинити  через хворобу Шацької – особи, яка притягується до відповідальності, адже її присутність під час розгляду справи є обов`язковою. 

25.07.19 о 14 год. 30 хв. (головуюча суддя Линник О.С.) відбудеться черговий, якщо так можна сказати, судовий розгляд в об’єднаній справі про адміністративне правопорушення № 588/824/19 стосовно заступниці голови Тростянецької районної державної адміністрації за обвинуваченням у  вчиненні адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, передбачених частиною 1 та 2 статті 172-7 КУпАП.  

Цікаво, який сюрприз чекати від Шацької за день до закриття справи?

Комментариев: 0
Добавить комментарий