Піснями Ніни Матвієнко на стадіоні в Боромлі милувалося понад 2 тисячі глядачів

Ніна Матвієнко, голосом якої співає й плаче Україна, у п’ятницю виступила на стадіоні в Боромлі. Сільська рада забезпечила всі умови для належного проведення концерту. А люди були просто в захопленні від  задушевних пісень народної артистки.   

Цей концерт став можливим завдяки меценату Івану Лозовому – її давньому другу, який останнім часом часто навідується з Києва, де проживає, на свою рідну Сумщину, де народилися його батьки. 

Біля двох тисяч глядачів вітали нашу славну співачку. Берегиня української пісенної творчості виконала щирі, душевні пісні.

Неперевершений спів Ніни Матвієнко проник глибоко в серце та душу кожного присутнього.  Співачка за визнання вдячна глядачам: "Часто чую, що Ніна Матвієнко – народна співачка. Я цим пишаюся. І хоча з віком я соліднішаю, але завжди повертаюсь до своєї народної пісні. Адже вона так очищає, до серця проникає». 

Крім пісень з музичним оформленням, співачка кілька творів виконувала у стилі а капело. 

Ніна Матвієнко народилася на Житомирщині, п'ятою з одинадцяти дітей. В 21 рік стала солісткою Українського народного хору ім. Верьовки. В 24 - вийшла заміж за художника Петра Гончара. У неї двоє синів і одна донька.

Її творчість розквітала у відомому в Україні хору ім. Г.Верьовки. Там її талант було помічено і оцінено. В 1968 році Ніна закінчила вокальну студію при хорі. Відтоді – його солістка. 

Все її життя -  яскраве сходження до вершин творчої майстерності і слави. В 1979 р. вона стає заслуженою, в 1985 році – народною артисткою України. В 1988 році їй присуджено Національну премію імені Тараса Шевченка, а в 2006 році – найпочесніше звання нашої держави – Герой України.

Сьогодні Ніні Митрофанівні – 72 роки. Але  вона повна творчих сил. Крім того, Н.М.Матвієнко є професором кафедри музичного мистецтва Київського національного університету культури та мистецтв. На її рахунку - кілька ролей у кіно. Але взагалі, Ніну люблять за проникливий вокал, душевне виконання і шляхетність духу.

Під час концерту Ніна матвієнко була і солісткою, і ведучою, і цікавим співрозмовником. Бажала людям своє життя брати у свої руки: «Обирайте свою долю, кохану людину - серцем, а не інтересом, грошима чи ще чимось. Тільки не за гроші - гроші  роблять людей прагматиками, яким крім влади і посад нічого не потрібно".  

Взагалі, за понад дві години концерту, вона сказала глядачам скільки теплих слів, скільки вони за день, певно, не чули. Звертаючись до людей, чи то розповідала їм якусь історію, чи говорила щось своє, потаємне про життя, музику і Україну. 

Деякі з її висловів хотілося б зацитувати і передати нашим читачам. Наприклад, «Риба псується з голови. Все залежить від того, як до цього ставиться держава. Вона повинна бути главою в цьому житті - батьком і матір'ю»

«Щастя - це коли люди йдуть за ручку і посміхаються. Щастя - коли сміються діти. Щастя - коли співає душа. Щастя - коли є сім'я, коли можна всім разом сісти за стіл. І, звичайно ж, щастя - коли мир, коли люди не вбивають один одного».

«Я давно стою на сцені... Не можна артистам здавати тон їхнього життя. Коли людина замовкає, вона просто гине. Потрібно взагалі благословляти тих, хто ще може співати». 

«На сцені я просто працюю. Виконую те, що мені подобається - слова, музику. Якщо мені від цього боляче - значить, воно справжнє». 

«Потрібно бути самим собою - таким, як ти є. Не замахуватися на те, що створили інші, а створювати щось своє»

«Коли мій чоловік сказав, що раб - це перед Богом, я говорила, що Богу не потрібно твоє рабство, а потрібна твоя свобода любові, щоб людина була вільною у любові до Бога і розуміла закони» 

«Людина не повинна впадати в депресію. У людини повинен бути внутрішній стержень. А депресія - для тих, у кого відсутній дух».

«Нікуди не поїду ні за які гроші, ні за які мільйони. Там така ностальгія! Я була в Нью-Йорку півтора місяці в 1995 році, в Детройті, в Фладельфіі, але так хотіла додому! Україна є Україна, комусь і тут потрібно жити. Тут мій Бог, мені здається, тільки тут він є, і я з ним тільки тут можу поспілкуватися». 

«Господь готує нам долю. Тільки треба берегти Божий дар, його не потрібно пропивати, продавати, ним потрібно помірковано користуватися».


По закінченню концерту на сцену вийшов сільський голова Боромлі. Він подякував народну артистку за прекрасний спів. І в цьому його підтримали всі глядачі.

– Ваш голос символізує щастя, дихає історією, дає надію і безмірну любов, – сказав вітаючи відому співачку сільський голова Боромлі Василь Романіка. 

Сама Ніна Матвієнко подякувала боромлянам і всім гостям цього дійства: «Коли ти співаєш, ти стаєш зовсім іншою, як виходиш на сцену, все скидаєш, звільняєшся, і стаєш зовсім легенькою. І це перевтілення залежить від прекрасної пісні і мелодії. І це омолодження не залежить від часу і простору. І я з задоволенням всім цим ділюся зі своїми глядачами. Спасибі вам усім!».

Комментариев: 0
Добавить комментарий