На ювілей Охтирської ікони Божої Матері

В день пам'яті святих апостолів Петра і Павла біля пів сотні паломників з Боромлі, Тростянця та деяких інших населених пунктів нашого району, здійснили хресний хід з Сум аж до Охтирки. Приурочили його 280-й роковині Охтирської ікони Божої Матері.
Це було в же другий рік поспіль. Паломники вийшли з обласного центру від придорожнього хреста на  в`їзді до Сум, за два дні пройшли біля сотні кілометрів через Гребениківку, Боромлю і Тростянець, Климентове з кінцевою зупинкою  у Охтирці. 
15 липня в Охтирці відбулися урочистості з нагоди 280-ліття явлення чудотворного образу Охтирської ікони Божої Матері. Напередодні увечері у кафедральному Спасо-Преображенському соборі Сум відбулося всенічне бдіння, яке очолив митрополит Сумський і Охтирський Євлогій.
Як розповіла нам одна з організаторів пішого ходу, мешканка Боромлі Любов Дрозд, у пішій ході були люди різного віку - від дворічної дитини, яку везли в дитячій колясці, до людей похилого, пенсійного віку. Чимало було дітей.
Яка мета? За словами учасників ходи - відчути життєдайну силу від поклоніння до ікони Божої матері. А друге - виховання підростаючого покоління на єднанні зі світом, щоб діти пізнавали краще Бога  із покровительством Божої Матері. 
В перший день пройшли біля сорока кілометрів. Спочатку була зупинка в Верхній Сироватці біля храму Успіння Божої Матері. Був молебень.
Наступна зупинка - село Гребениківка. Тут багато людей полишали домашні роботи і приєднувалися до хресної ходи, потім разом в сільському храмі помолилися.
Боромля. Тут був перший нічліг. Вранці у храмі зверталися молитвами до Бога. І вирушили далі - в Тростянець. У Тростянці їх зустрів отець Миколай і весь приход Благовіщенського храму. У молитвах провели престольне свято в честь Св.Первоверховних апостолів Петра і Павла, потім пройшли до живоносного джерела на вулицю Зарічну. Тут теж молилися.
В селі Климетове перепочили на березі річки Ворскла. Одні купалися, інші красиво співала божественні пісні.
І нарешті - Охтирка. Пройшли всім містом. У день ювілею до Покровського кафедрального собору до Охтирки з'їхалися гості. Також зранку цього дня у Охтирку зайшла ще одна хресна хода - з Лебедина, учасники якої також подолали багатокілометрову відстань із молитвою.
Божественну літургію у Покровському кафедральному соборі очолили митрополит Сумський і Охтирський Євлогій та архієпископ Конотопський і Глухівський Роман у співслужінні 140 священнослужителів з Сумської, Конотопської, Роменської, Полтавської та Кременчуцької єпархій. Серед них були і священнослужителі Тростянецького округу. Кілька тисяч богомольців стали учасниками богослужіння.
Зі словами архіпастирської проповіді та настанови до учасників урочистостей звернувся Високопреосвященніший Владика Роман.
Відбулася традиційна хресна хода до каплиці, зведеної на місці старовинного собору, під час якої піднесено особливі молитви за мир в Україні. Священики несли список чудотворної Охтирської ікони.
Церковна громада приготувала святковий обід, яким пригостила богомольців. 
Загальне духовне піднесення ювілею шанованої чудотворної Святині передалося усім, хто долучився до урочистостей.


Комментариев: 0
Добавить комментарий