Парламентські вибори по-Тростянецькі

В очікуванні змін українці продовжують "трусити" стару владу. Відтак, 25% порошенківських голосів на президентських виборах здулись до 8% на парламентських. З старих депутатів, за попередніми підрахунками, у Верховній Раді залишилось не більше 30%. Решта - нові обличчя.


ЦВК вже назвало фаворитів по Україні - "Слуга народу" - 43,17%, "ОП "За життя" - 13,03%, "Батьківщина" - 8,18%,   "Єв­ропейська Солідар­ність" - 8,10% і "Голос" - 5,82%. Це загальнонаціональні результати станом на 25,07.19 за результатами опрацювання 99,85% протоколів. 

По округу №162 результати виборів де­що інші.  Перше місце у "Слу­ги народу" - 53,8%, друге - "Опозиційна платформа "За життя" - 12,7%, третя "Батьківщина" - 8,0%, четверта - Радикальна партія Олега Ляшка - 6,4% (яка в парламент не потрапляє) і замикає п'ятірку "Європейська Солі­дар­ність" - 3,9%.

За бортом політичного бомонду залишаються такі важковаговики, як "Опозиційний блок", "Народний Фронт", "Радикальна партія Олега Ляшка", "Самопоміч". Ці вибори створили відразу два рекорди. Один негативний - явка виборців найнижча з усіх національних плебісцитів за всю історію України. Другий - позитивний і абсолютно приголомшливий - 43% в багатомандатному окрузі набрала президентська партії "Слуга народу", а це - понад 120 депутатських мандатів. 

Ще 135 місць у Верховній Раді партія президента отримує по мажоритарним округам. Таким чином кількість місць у "Слуги народу", за попередніми оцінками, в Раді буде трохи більше 250. І вперше в історії України може бути однопартійна коаліція. "Слузі народу"  з такими результатами навіть не доведеться ні з ким об`єднуватися, аби мати більшість.

Тотальне оновлення парламенту несуть із собою обрання двох з п'яти нових партій - "Слуга народу" і "Голос". Замість "досвідчених" законотворчістю займуться "невідомі" люди. Наприклад, весільний фотограф, який виграв округ у директора одного з найбільших підприємств України - "МоторСіч". Не буде в парламенті Ляшка, Ківалова, Пашинського, Литвина, братів Добкіних, Барни, Надії Савченко, Сергія Лещенка і навіть нинішнього прем`єра Володимира Гройсмана.


Вибори - це завжди про довіру

Офіційні результати ЦВК має видати протягом п'ятнадцяти днів після виборів. Але доки озвучуються поточні дані опрацьованих протоколів, у виборчих штабах вже підрахували всі результати голосування.  То ж, по ТВО №162, який включає міста Лебедин, Охтирка, а також Великописарівський, Лебединський, Охтирський, Тростянецький райони, серед кандидатів-мажоритарників впевнено перемагає кандидат від партії "Слуга народу" - Микола Задорожній, який набирає 38,08%. 

В цілому по округу за нього проголосувало 26427 виборців.  У самовисуванця Івана Лозового - 14,52%, у представника "Сили Людей" мера Тростянця Юрія Бови - 13,81%, далі - Микола Смілик від "Батьківщини" - 11,0%, п`ятий - Андрій Зінченко від ОП "За життя" - 6,86%, шостий - представник Аграрної партії Віктор Сугак - 4,72%, за ним - Олександр Кужель від Радикальної партії О.Ляшка - 4,71%, восьмий - Валерій Чалий від політичної партії "Європейська Солідарність" - 2,37%, дев`ятий - само висуванець Сергій Гавриленко - 2,30%, десятку закриває Ігор Шарай від Об`єднання "Самопоміч" - 0,63%, одинадцятий Андрій Рибалко, який йшов як самовисуванець - 0,51%, і останнім по округу вибори фінішував також само висуванець Сергій Домашенко - 0,44%.

По місту Тростянець очікувано гострою була боротьба між Ю.Бовою і М.Задорожнім. Йшли як-то кажуть майже у ногу. Десь вигравав мер Тростянця, на іншій дільниці - представник команди ЗЕ. Наприклад, на виборчій дільниці №590639 - школа №1 - переміг Бова - 43,6%, другий  Задорожній - 35,5. А ось на дільниці у Смородиному верх взяв Задорожній - 46,9%, а у Бови - 33%.

В селах Тростянецького району також є несподівані результати. Так, по селу Вишневе переміг Микола Смілик - 36,2%, другий Задорожній - 28,9%, третій Бова - 15,3%. 

В Мащанці перевагу віддали Миколі Смілику. Тростянецький голова Ю.Бова прогнозовано переміг в селах своєї рідної ОТГ - по Кам`янецькому він, наприклад, набрав 38,4%,  другим тут Задорожній - 23,2%, третій Смілик - 21,9%. Цікаво, що сусідня виборча дільниця № 590661, розташована в с. Кам`янка, станом на вечір 23 липня так і не була представлена на сайті ЦВК - причина невідома.

Непрогнозовані результати показали Люджа і Верхолюджа. По 38% на обох виборчих дільницях набрала Опозиційна платформа "За життя" і стала першою серед партій. А мажоритарку тут очолив Ю.Бова: по Люджі він набрав 26%, а в сусідньому селі - 38%. Дружно підтримали тростянецького мера і в Поляному - 39,3%. 

Втім, ці перемоги для Бови були такими собі ситуативними - від переможця Задорожнього він відстав майже на 16,5 тисячі голосів виборців. Якщо відкрити деякі результати на виборчих дільницях інших районів округу, то там можна побачити навіть такі, де у Бови суцільні нулі. 

Як бачимо, не такий він і популярний, як розповідають в Тростянці. 



Порада хвастуну: не кажи «гоп»... 

Програш мера Тростянця Юрія Бови  по 162-му округу не такий вже й неочікуваний. Не вперше в його історії він балотувався до Верховної Ради. Це вже був третій його похід - і третя поразка у боротьбі за мандатом парламентаря.  

Які тільки дифірамби не малював він собі в підконтрольних газетах і на телебаченні, із "шкіри ліз", що називається, себе прославляючи. 

То "привозив" в Тростянець лідерів інших ОТГ, аби ті на телекамери розказували, наскільки "досвід тростянецького мера важливий для парламенту"; то сам заходився до­свід "поширити Сумщиною". 

За надмірне хвастовство відразу ж і отримував - якщо не від своїх  місцевих критиків, як-то Олександра Глинського, то від незалежних журналістів, як-то блогер Анатолій Ченцов, який в соцмережах розповів, що за Бовою то реальних справ не так і багато - більше красиві обгортки. І  житло не будується, і дороги розбиті, і з інвестиціями, на прикладі сонячних батарей, один блеф.

На останній тиждень перед голосуванням Бова залишив головний свій козир - "реальні справи, які потрібні людям". Тростянецький мер "засіває" виборчий округ різними подіями. 

Відкривається друга частина публічної бібліотеки, центром якої стає … кафе; в міській лікарні перерізає стрічку гінекологічного відділення; в дендропарку "Нескучне" проводить велофест та літній біатлон; в Кам`янецькому відкриває відремонтований ФАП; в найбільш заселеному п`ятиповерхівками "Квадраті" взявся облаштовувати автопарковку; в Гаю новим асфальтом покрили частину  дороги по вул. Сосновий бір… І скрізь казав, що він - "Кандидат №1", що він "на 100 відсотків переконаний у своїй перемозі". І вже навіть підібрав місту спадкоємця на крісло мера - свого сина. 

Але мер у своїх амбіціях сам «здувся».

На що вказує результат Ю.Бови? Насамперед, тепер ми точно знаємо справжній його рейтинг - від 3% на президентських до 14% на парламентських. І ніяких «за 80%» тут не пахне, якими мер скрізь хвастається. Такий самий майже "нульовий" рейтинг має і його партія - "Сила людей" по всій Україні набрала аж 0,19%. А по нашому 162-му округу - 0,88%, або всього 613 голосів виборців на чотири райони. Оце вам і вся Сила бовиних людей, оце і весь їхній авторитет, який більше тримається на авторитаризмі і надмірно високій самооцінці і самозакоханості. 

Як сказав один з виборців, після таких результатів, тростянецькому мерові варто подумати навіть про відставку з посади, а місто має обрати нового голову громади.

Питання, між тим, не таке вже й не на часі. 

І відставки може не потрібно буде. Бо за парламентськими президент може оголосити проведення місцевих виборів. Мер Дніпра пан Філатов, вже таку ідею подав, мовляв, зволікати не можна і зупинятися на пів дорозі теж - владу потрібно змінювати на всіх рівнях. Підтримав цю ідею і мер Києва В.Кличко.  

Натякнув на дострокові місцеві вибори і сам Зеленський. Під час брифінгу за результатами екзит-полів він сказав:  "Що стосується місцевих виборів. Вам цікаво? Не розслабляйтесь", - сказав він.



Вибори на Тростянеччині пройшли спокійно

Про це повідомив начальник Тростянецького відділення поліції Олександр Гресь. За його словами, 21 липня працівниками поліції правопорушень на виборчих дільницях не допущено, зареєстровано 4 порушення, пов'язаних з виборчим процесом напередодні виборів, а саме - у "день тиші". Кожне повідомлення було зареєстроване та ретельно перевірене. 

Для забезпечення виборчого процесу на території обслуговування діяло 36 дільничних виборчих комісій, на які мали прийти реалізувати своє виборче право 27348 громадян.

Співробітники поліції ґрунтовно підготувалися до виконання покладених на них завдань. Перед виїздом поліцейських на дільниці з ними були проведені ретельні інструктажі, особлива увага зверталася на зовнішній вигляд, наявність посвідчень, табельної зброї та теплого одягу, оскільки низька температура повітря робить умови несення служби досить складними.

Як і на попередніх виборах, що мали місце навесні 2019 року, працівники поліції сумлінно виконали покладені на них обов'язки, забезпечили надійну охорону виборчих дільниць та громадський порядок на них. Поліція продовжує працювати у посиленому варіанті, до завершення всіх етапів виборчого процесу.

- Щиро дякую особовому складу поліції, членам громадських формувань та працівникам ДСНС за злагоджену та професійну роботу, - сказав начальник Тростянецької поліції.

Окремо висловив слова вдячності виборцям, спостерігачам та членам ДВК за належну і постійну комунікацію! А також за високий рівень правової свідомості та дотримання вимог законодавства.

Комментариев: 0
Добавить комментарий