«Люджанський компромат» б`є бумерангом проти Бови

Село – то як велика родина. Кожен майже все знає про кожного. Важливі для громади рішення приймаються разом, хоча комусь вони подобаються, а комусь – і ні. Але це аж ніяк не означає, що рішення, яке не подобається, є незаконним. І це треба приймати, як належне. 

- Але ж не дарма є такий аформизм – «В сім'ї не без виродка». Є і в Люджі бажаючи заради особистої вигоди «порозхитувати» село, - розповів нам історію зі своєї громади сільський голова Люджанської громади Олег Красніков.

Він пояснив, що біля півтора роки тому Люджанська громада вирішила долучитися до процесу децентралізації. На громадські слухання винесли питання: з ким об`єднуватися? Всі, хто бажали, прийшли на загальні збори села, на яких і проголосували за приєднання до Боромлянської ОТГ. Потім добровільну волю людей узаконили рішенням сесії сільської ради. А всі документи направили до Сумської обласної ради і адміністрації, де й має відбутися остаточне погодження змін в перспективному плані формування спроможних територіальних громад.  

І ось, за місяць до сесії Сумської обласної ради (планується на середину жовтня), де питання приєднання Люджанської сільської ради до Боромлянської ОТГ має бути остаточно вирішеним, двоє місцевих жителів раптом почали ходити селом і збирати підписи за приєднання до … Тростянецької ОТГ. Причому, як розповідають люди, питання прямо не ставлять, а десь так, мовля, куди вам ближче їздити: до Боромлі чи Тростянця? Якщо до Тростянця, то розпишіться; або чи добре, що тепер міським автобусом до Тростянця можна доїхати? Так? То ставте підпис. 

Чимало люджан повелися на такі питання «з підтекстом», поставили підписи. Хтось це робив поспіхом, інші просто довіряючи людині на слово, не розібравшись, а що ж за цим. Розповідають за випадки, коли з одним членом родини балакали, а підписи їх просили поставити за всю рідню.

Саме так трапилося, наприклад, з Михайлом Івановичем Черкашиним, за якого підписалась дружина. Коли чоловік про це дізнався, то відразу пішов з`ясовувати це неподобство зі збирачами підписів, вимагаючи викреслити його з того списку.

Особливо дратує мешканців села те, хто ті підписи збирає - один свого часу «розвалив» бригаду, а другий живе з того, що нишком підторговує рибою з орендованого ставка. Не виключають односельці, що роблять це вони не безкорисливо.  

- Мене просив поставити підпис за приєднання до Тростянця Клименко Віталій Борисович, Я цього не схвалюю, тому і відмовився. А ще образа у мене на місто - не зарахували мені до трудового стажу роботу, коли я працював на будівництві лікарні і районного ринку, а так би вже був чотири роки з пенсією. Тепер без роботи сидіти ще рік. А маю заслуги, двічі заносили моє фото на Дошку пошини,  - розповів мешканець Люджі Борис Іванович Лучанінов.

Вся ця колотнеча не на жарт обурює і багатьох інших людей. Про це відкрито говорять Михайло Іванович Сотніков, людині за 90 років, Валентина Іванівна Сисоєва, Володимир Вікторович Матвєєв, Віра Іванівна Сотнікова… І таких, як вони – за 80 відсотків населення села.

За час, що минув, підписів зібрали біля сотні. Замислюються люди: навіщо?  Бо навряд чи вони мають якусь юридичну вагу. Вже сама законність такого збору підписів викликає сумнів, адже вона має проводитися за певними правилами, які визначені на рівні закону. Але нікому не відомо, коли і де ініціативна група по збору підписів створювалась, сільська рада про це не увідомлялась, текст і форма підписного листа не погоджувалася. Виходить, все нелегально. 

Ми поговорили з одним із ініціаторів збору підписів - Віталієм Клименком. На наші доволі прості питання чоловік відповідав дуже неохоче і запутано.
  • Хто ініціатор збору підписів? - питаємо ми.
  • Ніякої ініціативної групи немає, - відповідає В.Клименко.
  • Яке питання ви задаєте людям під час свого опитування?
  • "Ви за приєднання до Боромлі чи проти?"
  • Але ж громада більше року тому з цим питання визначилась на користь Боромлянської ОТГ.
  • Я вважаю, що люди недовольні цим вибором.
  • Що і хто вам обіцяв за виконану роботу? Люди кажуть, що це замовлення скоріш за все міського голови, а винагорода - посади або гроші? Це так?
  • Ні. Я не бачив ні міського голову, ні заступника міської ради. Це моя особиста ініціатива. 
  • Куди ви збираєтесь передавати підписні листи: в сільську, районну раду чи комусь персонально? - уточнює ми.
  • Особисто я їх нікому віддавати не буду.
  • Тобто, ви зібрали більше сотні підписів і не знаєте для чого і кому їх віддати? Але хтось же їх отримає від вас?
  • Думаю, що так. Я знаю для чого я збирав ці підписи. 
Стало зрозумілим - Віталій Клименко явно не договарює і що саме - він не скаже. На закінчення розмови він порадив поговорити з кимось із фермерів. Зокрема, назвав Олександра Слівкіна. Тож ми зателефонували і йому, поставивши приблизно ті ж питання.
  • Як і я, багато люджан розуміють, чому прокинулась така активність у цих «ходоків» за підписами - за гроші і посади, - каже депутат районної ради, люджанський фермер Олександр Слівкін. – В усьому проглядається робота міського голови Бови, який, очевидно, «готує» на обласну сесію «люджанський компромат» проти приєднання нашої сільради до Боромлі, мовляв, дивіться, скільки люджан підписалося за місто. Тому, по його команді і знайшли в селі чимось ображених чи невдоволених - Віталія Борисовича Клименка та Миколу Петровича Трубіцина. Їм "золоті гори" наобіцяли - одному, кажуть, дружині крісло керівника в школі та посаду старости для сина, а іншому - немалу винагороду, люди називають і суму у 8 тисяч гривень. Але то справа їхня особиста. Тільки тут на вагах доля села. І ті, хто збирають підписи всупереч вже давно прийнятого рішення добровільного об`єднання з Боромлянською ОТГ, гадять у свій же колодязь, проти своєї громади.

Параноїдний психоз міської еліти побільше "приграбастати" до своєї ОТГ навколишніх сіл на собі відчули не тільки люджани. Практика «підкупів» грошима та посадами в районі не нова. Так робилося свого часу в Криничному, де збиралися підписи і навіть знімалося «кіно» бовиним телебаченням проти сільського голови Назарова; так було в Олексиному, яке збирало підписи за Тростянець на відміну від волі всієї Білківської громади; так було в Кам`янці, де всім депутатам перед об`єднанням з Тростянцем заплатили з бюджету по тисячі гривень премії; так було в Мащанці, де в результаті розборок - «за Бову чи проти», одного чоловіка просто пирнули ножом. Це ж бачили люди і на президентських виборах, де бовина команда «купляла» голоси Порошенку та найостанніми словами хаяла Зеленського. 

В Люджі кажуть, такий номер не пройде - ні нагнути, ні «купити» навіть дорогою чи автобусом.

  • Не Бова вирішив питання будівництва автобусних зупинок, а «Кернел» це робить в рахунок соціальної угоди з нашою сільською радою. І з ремонтом наших доріг поясню – там гроші області і адміністрації, а долю міською ради, яка попервах виділялася, місту повернули, - пояснює сільський голова Люджі Олег Красніков..

Так, процеси добровільного об’єднання громад - це завжди нерви, емоції, пошуки компромісів. І не завжди здатність відмовитися від власних амбіцій чи корисливих мотивів на користь суспільних інтересів.

Тільки, як видно, з люджанськими підписами у Бови навряд чи щось вийде. Хіба що йому самому доведеться за всіх порозписуватися.


Комментариев: 0
Добавить комментарий