Мер Тростянця перестарався: три залізничні зупинки відмінені, а пенсіонери позбавлені пільгового проїзду залізницею

Тростянецька міська рада, а точніше - тростянецький міський голова Юрій Бова, явно "загралися" з невиконанням встановленої законом необхідності компенсувати Укрзалізниці оплату за пільговий проїзд. Пенсіонери, інваліди, багатодітні, студенти та інші пільговики з 30 вересня можуть втратити можливість на доступний пільговий проїзд потягом до Сум, Харкова, Охтирки, Ворожби та інших станцій.

Регіональна філія "Південної залізниці" вже публічно повідомила місцеві органи влади в Тростянецькому районі, що вже з 30 вересня можуть відмінити зупинки приміським поїздам по залізничним пунктам  "Рупине", "Ворскла" та "Бакирівка". Це потяги, що курсують між Тростянцем і Люботином; між Охтиркою і Тростянцем; між Кириківкою і Ворожбою; між Сумами і Люботином; між Вирівським заводом і Тростянцем. Всього 11 маршрутів. 
Не виключено, що й по станції Смородине будуть задіяні санкції для пільговиків - квитки на пільгових умовах видаватися не будуть, відтак і посадка у вагони здійснюватиметься тільки за умови повної оплати за проїзд. 
До таких жорстких заходів залізничників винудив міський голова Ю.Бова, який чомусь не вважає за потрібне сплачувати "Укрзалізниці" компенсацію за перевезення пільгових категорій пасажирів. За інформацією "Південної залізниці" на сьогодні борг Тростянецької міської ради вже складає 881 тис. грн. Компенсовано ж міською радою лише 50 тисяч. 
Більше того, не виключено, що через недотримання міською радою своїх зобов`язань по компенсації за перевезення пільговиків, із графіка руху приміських потягів можуть взагалі зникнути потяги у напрямах до станцій Смородине, Ворожба, Лебединська та Охтирка. 
Постійні пасажири приміських поїздів - у шоці. Вони не знають, як добиратимуться на роботу і додому, студенти на навчання тощо.
Відшкодування проїзду з коштів місцевих бюджетів - звична практика у Європі. Для європейського мера міста Тростянця Ю.Бова - звична практика - не платити.
І це при тому, що тариф у приміських сполученнях покриває лише десяту частину витрат, решту бере на себе залізничний транспорт. Залізниця для більшості людей залишається найбільш доступним видом транспорту. Особливо це відчувають люди з малим достатком. Тільки залізницею можна доїхати з Тростянця до Сум за 10 грн. В автобусі за це платити треба вчетверо дорожче.  І відміна потягів - це реакція залізничників на ті зволікання місцевої влади погасити свої борги.
- Ми не раз пояснювали міському голові Ю.Бові, що їхнє ігнорування рано чи пізно змусить залізницю відмінити частину потягів. І ми вже могли б це зробити. Податки в міський бюджет ми платимо. Але від міської ради такого ж зустрічного руху ми не відчуваємо, - каже Олена Ситник, керівник Сумського відділення залізниці.
Чому ж так? Чомусь Юрій Бова у 85 тисяч автобусних пільговиків по Тростянецькій ОТГ вірить, а у витрати на залізничні перевезення - ні. Чи не в тому справа, що на своїх перевізників гроші повертаються у свій же бюджет, а тут треба віддавати назавжди. Тільки, якщо мер вважає розрахунки залізничників невірними, то є суд - оскаржуй. Виграєш справу - повернуться гроші з лихвою. Але не треба ризикувати законними правами людей на пільговий проїзд. Бо в цьому випадку вже на мера тростянчани можуть подати в суд. І буде йому не переливки   
Тростянчани і жителі всього району чекають від мера - чи він продовжуватиме ігнорувати вимоги залізничників до 30 вересня чи до цієї дати заплатить хоча б частину боргу міської ради, аби люди не потерпали через нерозворотливість чи тупість чиновників. 
І це правда. Сьогодні люди з острахом вчитуються у інформаційні листівки, вивішені залізничниками, які стверджують, що всі їхні намагання знайти порозуміння з місцевими органами влади наштовхуються на "стіну" непорозумінь і інертності чиновників, які не бажають відшкодовувати збитки залізниці за пільгові перевезення людей. 
Колись Юрій Бова яро удавав себе борцем за інтереси смородинських залізничників. Виходить, тоді він їх просто використовував у своїх цілях, а законні вимоги - не виконував. Сьогодні мер підставляє всіх тростянчан.

Чи поїдуть вони пригородніми поїздами за своїми законними пільгами після 30 вересня?
Комментариев: 0
Добавить комментарий