Микола Задорожній: враження і плани після зустрічі на окрузі

Микола Задорожній минулої п`ятниці вперше представ перед виборцями свого округу в законному статусі народного депутата. Приймав не тільки вітання, а й складненькі запитання. На Тростянеччині парламентар провів три зустрічі - в міській раді з її керівництвом та працівниками апарату; з сільськими головами і районним керівництвом; і на останок - в районному будинку культури, де тримав екзамен перед рядовими виборцями. Ми зустрілися з нардепом після цих зустрічей і попросили його дати інтерв`ю на предмет того, чи збіглися його очікування з реальністю після розмови з виборцями.

  • Наскільки Ви самі задоволені першими зустрічами на окрузі?
  • Багато в чому задоволений. Відсотків на 80. Насамперед, відкритістю, довірливістю людей, їх критичністю в оцінках роботи влади, а по самій владі – її готовністю до співпраці. Принаймні, на словах. Я говорив те, що знаю, не обіцяючи неможливого.  
  • А чим незадоволені?
  • Тим, що на сьогодні не маю впливу на вирішення багатьох питань. 
  • Які болючі питання ви відчули по Тростянецькому району?
  • В цілому по району – то проблеми, які є болючими по всій країні. А ось персоніфіковану незадоволеність я відчув по діяльності мера Тростянця Юрія Бови. Як на зустрічах, так і особистих повідомленням через соціальні мережі чимало в його бік висловлювалося різних звинувачень, багато є ним ображених людей. На це у мене відповідь людям чітка – надавайте документи, оперуйте фактами і захищайте свої права, спрямовуючи свої звернення з доказами до відповідних органів. Я теж буду допомагати відстоювати справедливість.
  • Тільки на зустрічі у Тростянці вам передали біля трьох десятків різного характеру звернень і скарг. Додамо до цієї цифри приблизно таку ж кількість звернень по Охтирці, Лебедину і В.Писарівці. Виходить більше сотні. Під силу вам розібратися з такою навалою проблем, скарг і клопотань?
  • Дійсно, ресурс часу обмежений. Але у мене і на місцях, і в Києві є кваліфіковані помічники, які працюють як на постійній основі, так і на громадських засадах. Разом ми зможемо вивчити і з`ясувати питання, знаходити виходи з проблеми на всіх рівнях – від місцевого до вищих  органів. Я допускаю, що якусь частину звернень до мене я не зможу вирішити, принаймні так, як хотіли б запитувачі. Ось і на цих зустрічах до мене люди приходили і казали, що я для них, як остання надія. Можливо і хотілося б мені бути таким.  Але для вирішення деяких питань навіть у народного депутата не достатньо ні повноважень, ні ресурсів. Тому все ж очікую звернень бажано з обгрунтуваннями, доказами, фактами і хоча б з мінімальним аналізом. 
  • Вже відчули ту відповідальність, яка лягла на плечі «слуг народу»?
  • Дійсно, очікування у людей великі. Це відчув. Досить важко слухати ті справедливі слова від виборців про занедбану країну. І щоб змінити це - напевне, люди і проголосувати за команду ЗЕ, коли підтримали нашого президента, і мене по округу №162, обравши своїм депутатом. 
  • Час йде, вже четвертий місяць не відбуваються зміни керівників районів. Як ви вважаєте, «старі» голови РДА пересиджують чи допомагають вам? 
  • У мене є два варіанти відповіді, чому так довго не відбувається заміна керівників районних адміністрацій. Перший – формальний – це повноваження президента і питання більше до нього, аніж навпаки. Другий – як я бачу цю ситуацію. Є умови, є завдання, є люди, які підбираються нашими активістами на місцях. Є чимало власних ініціатив від людей, які хочуть стати головами РДА і допомогти нам. Є й таке, коли хтось хоче «втюхати» свого на «тепленьке» місце. І в цій масі головне не помилитись. У президента це досить сильно фільтрується. Тому, по Сумській області, в тому числі по сумській ОДА та Тростянецькій РДА, остаточно ще не підібрані люди.
  • Наскільки це гальмує вашу конкретну роботу в окрузі? 
  • Так, мені, як народному депутату, це заважає у вирішенні деяких питань, які я намітив зробити найближчим часом. Зокрема, по ремонту дороги Тростянець-Лебедин і така ж ділянка – від Охтирки до Кириківки, що в бік Великої Писарівки. Тут потрібна не тільки формальна підтримка, а й свідоме бачення необхідності «чистки» облавтодору чи щоб змусили нинішнє його керівництво працювати ефективно. Маю на увазі виконання робіт за вміняємі кошти. Наприклад, зуміли ж вони зробити ремонт Охтирка-Лебедин в межах нормального економного бюджету.
  • Популярність «Слуги народу» справді вражає. У Зеленського на президентських було 73% підтримки виборців, у вас на парламентських – біля 40%. Чому політична сила на фоні такого рівня довіри не розвивається. На Сумщині ця політична сила теж  в «тіні». 
  • Партії «Слуга народу» офіційно зареєстрована. Президент йшов на вибори від неї, ми, як кандидати у депутати - теж. Однак як на Сумщині, як і по всій країні, в тому розумінні, якою має бути партія, вона ще не розбудована. І багато її активістів навіть не є членами цієї партії. Я наприклад, теж не член партії «Слуга народу», поки що. Хоча висунутий на виборах саме нею. Сподіваюсь, що найближчим часом буде випрацьована модель побудови партійної лінії і тоді на місцях почнуться формуватися осередки.
  • Дивлячись на проценти електоральної підтримки, думаю, з наповненням вашої партії активістами проблем не буде.
  • Так, і до мене було вже багато звернень бажаючих вступити в партію «Слуга народу». Я таким людям пропоную готувати анкетні дані, а коли почнуться формуватися осередки, надавати їх нам. Бо головне – якісне наповнення.  
  • Перевибори місцевих органів влади – на часі?
  • Протягом цього року в Україні пройшли вибори центральних органів – народ обрав нового президента і парламент. Якби наша партія прагнула до встановлення абсолютної влади, то місцеві вибори були б логічними. Ми цього не потребуємо. У нас зовсім інша мета – навести порядок в країні. Тому з місцевими виборами доведеться почекати до наступного року. А до цього остаточно проведемо адміністративно-територіальну реформу. 
  • З командою ЗЕ люди очікують позитивних змін. З чого почали?
  • Нині більше працюємо над створенням законів. Працюємо, як ви самі бачите, в турбо-режимі. Як на мене, так інтенсивно і злагоджено парламент ще не працював ніколи. За всіма викликами часу встигнути неможливо. Але результати вже є. Насамперед тому, що більшість законопроектів в основі своїй були напрацьовані з експертами далеко до початку роботи парламенту нинішнього скликання - як тільки ми на виборах перемогли. Сьогодні законопроекти доводяться до завершення в комітетах, вносяться в зал і приймаються. Більшість із першочергового пакету законів, так званої «семидесятки», ми обговорювали у Трускавці, в основі вони готові.
  • 44 народних депутати від "Слуги народу" 19 вересня заблокували «прослушку» для НАБУ та знищення "правок Лозового". Ви брали участь у провалі цього питання?
  • Я голосував «за». Скажу, що те питання викликало чимало спекуляцій. Бо з тих 44 депутатів, які голосували проти, дехто не встиг визначитися, хтось дійсно був проти, крім того за 2-3 секунди до голосування спікер парламенту Разумков зупинив голосування, бо були збої. Там все по закону. Документ передали на друге повторне читання і я думаю, цей закон ми приймемо. Бо нам потрібно завершити процес зняття недоторканості. А з другого боку, це гальмує процес тих законних «посадок», які вимагає суспільство.
  •  Як працюватимуть ваші помічники на місцях? В усіх районах, крім Тростянецького, ці люди вже підібрані. 
  • Я розглядаю кілька кандидатур по Тростянецькому району і ще точно не визначився. Як і з місцем для громадської приймальні. Але це питання кількох днів. 
  • За яким графіком працюватимуть ваші помічники в окрузі?
  • Буде визначено два дні на тиждень, коли з людьми працюватимуть мої помічники. Далі ці звернення опрацьовуватимуться командно, на рівні фахівців, вивчатиметься питання з експертами, при потребі направлятимуться запити тощо. 
  • Успіхів вам!
  • Дякую.
Комментариев: 0
Добавить комментарий