Земельне ЗЕ-розчарування: для Задорожнього важливіша власна думка, а не думка його виборців

Не минуло й півроку, як почав розвіюватися рожевий туман сподівань і надій після літнього голосування за нову політичну команду. А холодної листопадівської осені до певної частини людей прийшло і перше ЗЕ-розчарування - за ставлення до землі, на яку команда ЗЕ планує відкрити вільний ринок. 
У четвер народний депутат Микола Задорожній проводив свій черговий особистий прийом громадян. Перефразовуючи відому народну мудрість про "перший млинець", то у нардепа "комом" якраз став цей - другий за ліком, прийом. 
Спочатку йому довелося на годину зміщувати час прийому - почали о 9-й, хоча оголосили на годину пізніше. І хто прийшов до нардепа в депутатську кімнату районної ради о 10-й, то його вже там не застали - народний депутат пішов на мітинг до Дня гідності. Коли прийшов, то чимало людей його продовжували чекати. 

Але чекали Задорожнього не тільки вони - у залі засідань, що поруч, зібралась велика група підприємців та фермерів по конкретному питанню - чому їхній народний депутат підтримав закон по відкриттю ринку земель сільськогосподарського призначення. 
Зустріч з фермерами Миколі Задорожньому настрою не додала - за годину дискусії він так і не зумів переконати людей, які працюють на землі, в доцільності продажу тієї самої землі. Навпаки, фермери вимагали від нього зупинити ці спроби, як шкідливі.
Взагалі, зустріч з фермерами виникла несподівано. Її наперед не планували.  Знаючи, що народний депутат збирається приїхати на виборчий округ, у підприємців і фермерів, які працюють на землі, виникло гаряче бажання провести пікет Задорожньому, коли той приїде в Тростянець, що їхня думка різко розходиться з думкою "Слуг народу" із започаткуванням розпродажу землі. 

Фермери і раніше зверталися до Миколи Задорожнього з цього питання, висловлювали думку, що нинішня ЗЕ-реформа землі відбувається на фоні недосконалого законодавства та неврегульованих питань, що існує багато проблем, які роблять відкриття ринку землі в теперішніх умовах вкрай небезпечним.
Микола Задорожній про пікетування, очевидно, взнав, і вирішив діяти на випередження - за день до приїзду зателефонував одному з авторитетних фермерів і запропонував зустрітися з усіма ними, де й обговорити конфліктну ситуацію. Так ця зустріч і відбулася.   
Не менше трьох десятків підприємців і фермерів, деякі голови сільських рад - зацікавлені, а точніше стривожені ситуацією навколо землі, з`їхалися з усього району. І не тільки Тростянецького. Були навіть представники обласного відділення Аграрного союзу і Об'єднаної асоціації фермерів і підприємців. Бояться, як би земля не стала заручницею спекулятивних дій. Адже це може спричинити підрив злагодженої роботи всього агропромислового комплексу і внести дестабілізацію в і так поставлену на коліна економіку України.
Представник Асоціації фермерів і підприємців Сергій Карпенко ціну питання розкав, як то кажуть, в цифрах: в Україні біля 42 млн. га земель сільськогосподарського призначення, з них біля 9 млн. нині перебуває у державній власності, решта землі  розпайована з поміж 7 млн. власників паїв.  Сумська область нараховує 1,7 млн. га сільськогосподарських угідь, з яких  розпайовано більше 1 мільйона гектарів. Понад 280 тисяч осіб отримали право власності на земельні ділянки . При цьому знаходяться в оренді понад 750 тисяч гектарів, власниками яких є понад 220 тисяч фізичних осіб.

Учасники зустрічі поставили Миколі Задорожньому питання руба: чому він, не спитавши позицію аграріїв свого виборчого округу, голосував за закон про ринок землі у першому читанні. 
-    Чому я за ринок землі? Ще влітку, коли була передвиборча компанія на питання щодо мого відношення до ринку землі, я говорив, що я - за ринок землі, - відповів народний депутат. - Моє рішення не змінилося. По-друге, ринок цей повинен бути прозорим і впорядкованим. По Закону, який проголосований в першому читанні і чому я проголосував "за", то я вважаю, що ця реформа надасть українцям можливості повноцінно розпоряджатися власністю, надасть новий імпульс розвитку аграрного сектору і забезпечити можливість нинішнім аграріям, фермерам далі працювати на землі або в рамках оренди, або викуповувати землю і розвивати свій бізнес.
Микола Задорожній послався і на соціологію, яку за його словами провели в жовтні: 60% - за ринок землі, 25% проти, решта утрималась. При цьому 75% проти продажу іноземцям. Нардеп каже, що фермерам дадуть кредити на покупку землі під 5% на придбання землі до 500 га. Раптом з`ясовується, що пільгове кредитування торкнеться лише офіційно зареєстрованих фермерів, а приватних підприємців, які працюють в земельній сфері - ні.
Висловив народний депутат і власні застороги. 

-    У мене викликають сумніви щодо продажу іноземцям. Голосував тому, що я мінімум 100 моїх однофракційців отримали гарантію, що до другого читання іноземці будуть повністю виключені із закону і буде переглянутий розмір лімітів на покупку землі в одні руки. Я не буду голосувати за цей закон, якщо там залишиться ці позиції. 
-    А де гарантії, що ви тут нам кажете одне, а вийде так, що в день голосування вранці вас збере президент і голоси за закон "знайдуться", - запитали фермери у нардепа. 
Далі присутні фермери вже самі почали називати власні аргументи. Наприклад, говорили про те, що на сьогодні ще немало землі є нерозпайованою. Однак багато українців залишається без земельних паїв - колишні і нинішні працівники сільгосппідприємств, сільські бюджетники. Чому б не дати  цим людям можливість у розпаюванні? Це було б справедливим.
Серйозний аргумент висловив АТОвець Володимир Чумаченко. За його словами, за умов бойових дій на сході України ні про яке відкриття ринку землі не може бути і мови, бо є ризик втрати територій чи скупки її агресором через підставних людей. Також він нагадав, що сьогодні не можуть реалізувати своє право на землю учасники АТО, яким держава гарантувала отримання земельних ділянок в рамках безоплатної приватизації, не говорячи про недотримання умови Конституції, де кожен громадянин України має право на земельну ділянку. 
Серед присутніх на зустрічі було немало представників сільського місцевого самоврядування - сільські голови: з Криничного - Микола Назаров, з Люджі - Олег Красніков, з Печин - Любов Зоріна, з Буймера - Микола Комишанський, з Мартинівки - Юрій Лук`янов. І ніхто не підтримав народного депутата, мовляв, молодець, що землю на продаж готує. 

Ось що наприклад, сказав Микола Назаров:
-    Тростянецькі селяни вже не на одній зустрічі вас просять захистити їхні інтереси від великих латифундистських компаній, наприклад "Кернел". Маса порушень у їхніх відносинах з власниками паїв та сільськими радами. Далі обіцянок нічого не просувається. А ви ще й закон про ринок землі вже в першому читанні прийняли, який "підмахує" таким, як Кернел. Коли ж закон вступить у силу, ті латифундисти не тільки у людей позабирають землю, яким навіть договори на руки не віддали, а й відберуть землю у фермерів. Своїм законом про ринок землі ви доб`єте не тільки виробництво, а й самі села - бо не буде там ні виробництва, ні розвиненої інфраструктури. Продажу землі ніхто не хоче. Але нинішня влада все робить всупереч. Коли голоси на виборах потрібні - все обіцяють. Вибори пройшли, владу отримали - все - за людей забули.

Підтримала цю позицію і сільський голова Печин Любов Зоріна:
-    Я можу сказати впевнено, що там, де працюють фермери, там громада розвивається: є школи, будинки культури, люди мають роботу, - підкреслила вона. - В села, куди зайшли агрохолдинги, скорочують робочі місця, молодь виїжджає в міста або за кордон, бо немає роботи, залишилися лише люди похилого віку. Тому хочеться, щоб влада почула саме фермерів, які працюють на землі. 

Майже все трудове життя - десятки років - депутата районної ради Степана Сотнікова пов`язане з сільським виробництвом. Нині він на пенсії, а підприємство, яким він керував, вже давно знищили ось такі "реформи". Боїться, і як депутат районної ради переконаний, що з відкриттям ринку землі поспішати не треба.
-    У нас "Кернел" по Україні орендує біля 625 тис. га. В районі фермери в основному мають не більше тисячі га землі. Прийде завтра представник холдингу, роздасть власникам паїв по 3 тис. доларів за гектар і багато людей погодяться. І в селі не буде ні шкіл, ні доріг, ні клубів, - сказав С.П.Сотніков.
А підприємець з Люджі Олександр Слівкін "розбив" аргумент Задорожнього, нібито земельна реформа відстоює ринкові цінності та право селян розпоряджатись власним майном. Фермер переконаний, що за цим красивим гаслом замасковане прагнення скупити за безцінь родючі чорноземи та перетворити селян на кріпаків.
-    Сьогодні холдинги знущаються над людьми. Ви покажіть хоч одну скаргу від власників паїв на фермерів, - питає О.Слівкін. - Немає. Бо тільки фермерство допомагає сьогодні своїм селам, на них тримається розвиток інфраструктури населених пунктів, до них йдуть люди за допомогою, коли щось трапляється. А  ви перевагу віддаєте великим компаніям. Тим більше, плануєте відкрити продаж землі. Ви нам кажете, як народний депутат: "Я за продаж землі". А чому ви, як народний депутат не спитали у тих, хто вас вибрав в парламент: а люди згодні? Ті, які вас обрали не хочуть ринку землі. Ми вам кажемо одне, ви нам відповідаєте зовсім протилежне. Ви депутатом лише 5 місяців і вже не чуєте народ.

Такі аргументи змусили Миколу Задорожнього до крайньої відвертості. 
-    Ізначально - ми по різні сторони. Чому? Ринок землі потрібно відкрити, бо інститут оренди - не те, що рабство, людина має обирати кому її довірити. Я переконаний, шо реальних власників землі цей закон захистить більше. Тим більше, що ринок землі не зобов`язує нікого продавати свою землю? - каже Задорожній. - Я знаю, що народ обирає і що народ може. Я розумію, що я маю захищати ваші інтереси. Але є загальні позиці і моє переконання, відносно того, чому я проголосував за цей закон.

Ці слова "підняли" зі свого місця в залі підприємця Миколу Мірошниченка, того самого, який своїм авторитетом зробив дуже багато в районі, щоб Зеленський став президентом, а Задорожній - народним депутатом. Очевидно тому він і звернувся, до Задорожнього на "ти".
- Ти депутат, обраний народом? Не треба розповідати людям байку про куфайку. Краще спитай у них - що їм краще робити з землею? Тут фермери, які роками працюють на ній. Вони кажуть, що закон про ринок землі завчасний, а обраний ними депутат їхні слова ігнорує. Хочу нагадати, що найголовніше завдання депутата - доносити у Верховну Раду голос своїх виборців. Люди місяць тому попросили тебе - не треба голосувати за закон про ринок землі. Бо цей ринок всіх цих фермерів просто знищить. А Задорожній замість цього голосує за закон про ринок землі, а потім приїжджає і розповідає, як це класно торгувати землею. А депутат Задорожній сам хоч знає, що таке земля? Він знає, як сьогодні працюється дрібним і середнім селянським господарствам? Ні. Він не знає цього. І по великому рахунку, оці фермери, це частина голосів на виборах за "Слуг народу" і вони вправі сьогодні дати такий наказ: на наступному пленарному засіданні виступити у Верховній Раді і сказати: "Я був у себе на окрузі, де представники районів сказали, що форсуючи впровадження ринку землі, ми діємо проти волі народу. Що поспішна реформа, не підтримана суспільством, не матиме успіху й остаточно підірве довіру людей до влади".
А щоб депутат бодай не забув про це доручення, передали йому підписану учасниками зустрічі Заяву, в якій два головних пункти:
1)    продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2025 року;

2)    розпочати широке, публічне, суспільне обговорення покрокового запровадження прозорого й цивілізованого обігу земель в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь з винесенням цього питання на Всеукраїнський референдум.
І попросили більше не натискати "по команді" зелену кнопку у парламенті, аби не нашкодити людям. 
- Я не певен, що ви тут представляєте абсолютно думку всього району. Ви представляєте свої інтереси, - заперечив на таку категоричність Задорожній.
- То навіщо голосували у парламенті, коли не знали думку всього району і більше того - округу, - відразу почув від фермерів.
- А голосував тому, що я особисто за ринок землі. Ваша позиція зрозуміла. Багато в чому я з нею згоден і підтримую. Але вона на даний момент не корелюється з моєю позицією, - знову взявся за своє М.Задорожній.
Стало зрозуміло - кожен залишився при своїх думках.

- Як я просив людей, щоб за тебе проголосували, так само я вибачусь перед людьми і попрошу відкликати тебе з депутатів, - ці слова Миколи Мірошниченка були мов підсумок всієї розмови. - Якщо народний депутат своїм виборцям каже, що у нього є своя думка і що нею він керується при голосуванні, а не думкою виборців, то це вже не народний обранець. 
Далі дискусій вже не було. Прозвучала конкретна пропозиція від підприємців: створити страйковий комітет по збору підписів за недовіру до свого народного депутата і відкликання його з Верховної Ради в разі, якщо народний депутат проголосує за закон про ринок землі.
Задорожній тільки і пообіцяв, що "якщо компромісного рішення не буде знайдено по ньому (по закону - прим. ред.), то він не голосуватиме за закон про ринок землі у другому читанні".
Після цього підприємці і фермери пішли створювати “страйком”, а Задорожній поїхав у Боромлю - там у нього також був прийом. І серед питань були знову ті ж самі питання по землі - не “за”, а “проти” ринку...  


Комментариев: 0
Добавить комментарий