ВИБІРКОВЕ ШАНУВАННЯ: 40 вчителів школи №2 міська рада преміювала на 200 тис. грн. (по 5,0 тис. кожному). Вчителів інших шкіл проігнорували.

Новий освітній скандал по-Тростянецьки – міська рада через виконком преміювала 40 вчителів школи №2 на просто вражаючу загальну суму - 200 тис. грн. – по 5,0 тис. кожному – залишивши без премій вчителів всіх інших шкіл та до- і позашкільних закладів. 


Випадки різного роду заохочень освітян на рівні мі­ської ради не поодинокі. До Дня Знань чи вчителя, з нагоди випускних, наприклад. Але, як правило, повально-поголовного принципу, як це сталося в  даному випадку, історія не знає.

Зазвичай, на преміювання спочатку відбирають по кіль­ка працівників від кожного колективу чи то школи, чи по­зашкільного закладу. Потім директори направляють в міську раду подання - і складається загальний список, який не обмежує представлення жодного із закладів чи то міста, району, чи як в даному випадку - ОТГ.

Однак цей принцип рівно­сті тут чомусь проігнорували. І це при тому, що в школі №2 працює найменше педагогів - 43 посади за штатом. У закладах №5 і №3 в кожному понад 60. Загалом же мережа закладів освіти Тростянецької ОТГ складається  з 4 закладів загальної середньої освіти - №2, №3, №5 і Кам`янської. Перші два заклади - це освітні округи, в які входять ще й філії.

За що ж преміювали? Як значиться у рішенні від 19.11. 2019 р. № 547 - “за високу результативність роботи”. Конкретики - ніякої. Однак як­що аналізувати показники і результати, які показують, наприклад школи №2 і №5, то очевидного лідерства дітей першої з названих шкіл  вбачається далеко не у всьому.

Проаналізуємо, так би мовити, нейтральний показник оцінювання якості роботи вчителя - за результатами минулого навчального року міською радою встановлено грошову винагороду 11 кращим учням Тростянецької міської ОТГ. Виявляється, найбільше талановитих учнів у закладу №5 - п`ятеро, у №2 - четверо і по одному - у №3 і Кам`янці.

Ми поспілкувалися з деякими вчителями інших шкіл міста, які мають серед своїх учнів відмінників і переможців різних олімпі­ад. Вони не заперечують, що за високу результативність роботи треба заохочувати - вчителі дійсно сидять з дітьми в позаурочний час, готують їм персональні програми підготовки, мотивують на конкретні високі результати. Але явно в цих успіхах не вся школа - при всій повазі до кожного члена колективу. 

Колишня начальниця відді­лу освіти, яка питання преміювання педагогів школи №2 оче­видно готувала на виконком, нам не захотіла нічого пояснювати, заявила, що вона ніякого відношення до цього рішення не має. Але хто тоді має? Профільного гуманітарного заступника у мера теж не­має.

Можна припустити, що приводом для такого масштабного преміювання вчителів лише однієї школи стали результати минулорічного ЗНО. Школа №2 в обласному рейтингу дійсно стоїть вище за інші школи Тростянця - вона 18-а, натомість №5 лише у восьмому десятку, а №3 взагалі 142-а. Однак є ще один показник, який прямо пов`язаний із ЗНО: медалісти. Тож їх, за результатами ЗНО минулого року, було 12. З чотирьох золотих - три на рахунку випускників закладу №5 і лише одна - зі школи №2. По срібним медалям у школи №2 їх 5, у №5 - 2 і №3 - 1. Як бачимо, тотальної переваги школи №2 немає. І якщо вже до кінця бути спреведливими, то  скажіть, яким боком до ЗНО, наприклад, вчителі початкових класів, фізкультури чи трудового навчання?

Є і інші пояснення низьких показників в ЗНО учнів опорних шкіл. По-перше, у другій школі діє прискіпливий відбір дітей у старші класи - як правило тільки з високим рівнем знань, тут один випускний клас. В інших школах такого немає, тут дають можливість здобувати середню освіту і відмінникам, і дітям з середнім чи навіть низьким рівнем знань. І це правильно. По-друге, результати шкіл №3 і №5 "тягнуть вниз" показники їхніх шкіл-філій, де знання цілком з об`єктивних причин можуть бути дещо нижчі.

Є в цій ситуації ще одна цікавина - 200 тисяч на премії були вишукані за рахунок економії наявних коштів з фонду оплати праці всього відділу освіти Тростянецької ОТГ, тобто всіх освітніх закладів.

І виходить, що економили працівники всіх освітніх закладів Тростянецької ОТГ, а премії отримали тільки вчителі школи №2.

Чи справедливо це???

Комментариев: 0
Добавить комментарий