Петиція підтримана. Наступний хід за мером

У рекордно максимальні строки електронна петиція Олександра Глинського за зберження дитячого відділення лікарні набрала необхідну кількість підписів. За чотири дні її вже підписали 102 людини при необхідних для розгляду ста підписах.  І люди продовжують підписувати петицію далі. Якою буде реакція мерії?

Громада сказала своє слово – вона показала, що реально вболіває за збереження і функціонування міської лікарні і її відділень. Наступний хід за Тростянецькою міською радою і її очільником Ю.Бовою, який щойно повернувся з чергового закордонного відрядження. Доведеться відкласти всі справи, бо тепер міська влада вже зобов`язана належно відреагувати на петицію - негайно і невідкладно приступити до перевірки її вимог,  і саме головне – вжиттю заходів по вирішенню проблеми.

Як далі можуть розвиватися події? Якщо діяти по закону, а вся процедура розгляду петицій прописана у Законі України «Про звернення громадян» - стаття 23-1 «Електронна петиція, порядок її подання та розгляду», то наступними кроками мають бути:


- Не пізніш, як через три робочі дні після набрання необхідної кількості підписів на підтримку цієї петиції, Тростянецька міська рада на своєму офіційному веб-сайті має повідомити про початок розгляду петиції «Дитяче відділення Тростянецької лікарні не можна закривати!».

- Розгляд електронної петиції здійснюється невідкладно, але не пізніше десяти робочих днів з дня оприлюднення інформації про початок її розгляду, тобто з моменту оприлюднення інформації на сайті Тростянецької міської ради.

- Для об`єктивного розгляду порушених в петиції проблем, розпорядженням міського голови чи в інший законний спосіб, має бути створена комісія чи робоча група. В ній має бути дві співголови – одна від міської ради, інша – від громадськості (найімовірніше – це автор петиції). Також в цій комісії має бути однакова кількість представників – від міської ради і громадськості. Комісії необхідно надати можливість доступу до всіх документів лікарні і рішень по піднятим питанням в петиції, які приймала Тростянецька міська рада. Комісія має бути відкрита для всіх мешканців громади, які можуть публічно чи анонімно звертатися до неї, передавати копії чи оригінали документів, в тому числі і тих, у розголошенні яких влада може бути не зацікавлена.

- Результати роботи комісії (чи робочої групи) далі розглядає сама комісія на своєму засіданні за участю громадськості і всіх бажаючих мешканців громади. Доповідати мають обидва співголови цієї комісії (чи робочої групи) з однаковою кількістю відведеного часу для цього. Чітко за регламентом має відбуватися і обговорення, без будь-яких переваг ні для кого, особливо для міського голови, який любить годинами «заболтувати» будь-яке питання, не гребуючи при цьому ображати своїх опонентів. Таке обговорення забезпечить об`єктивність і повноту розгляду питання, збалансованість позицій. Результатом роботи таких обговорень має час стати напрацювання пропозицій від комісії для міської ради - до проектів рішень, які має прийняти міська рада. 

- Враховуючи, що в тексті петиції є вимоги "припинити процес закриття відділення й скорочення персоналу лікарні», «публічного зобов'язання міського голови і депутатської монобільшості "Сили людей" в тому, що всі процеси скорочення лікарні будуть згорнуті й що саме лікарня буде в першу чергу фінансуватися, а не "лижні бази", "фортеці", футбольні клуби і т.д.», а також про необхідність «внесення змін до бюджету ОТГ на 2020 р.», є доцільним результати роботи комісії (чи робочої групи) і обговорень розглянути на сесії Тростянецької міської ради. Тоді рішення по цьому питанню матимуть не рекомендований, а обов`
язковий до виконання характер.


Втім, це наше бачення розвитку подій, так би мовити, один з можливих варіантів. Можливо, у міського голови інше бачення реагування на петицію. За три доби побачимо. Але одне зрозуміло - громада вже не вірить обіцянкам мера, в яких він сам заплутався. В тому числі і щодо долі дитячого відділення. Тому тростянчани вимагають зрозумілих пояснень по проблемі, чіткого бачення розвитку лікарні і прийняття рішень радою, які б унеможливили виникнення подібних проблем. 

Чи готовий міський голова Юрій Бова не словами, не обіцянками та гаслами, а ділом до об`єктивного розслідування і адекватного реагування для виправлення ситуації по збереженню дитячого відділення?

Комментариев: 0
Добавить комментарий