"До Світлого Дня - світлі вчинки"

ВЕЛИКОПІСНЕ АРХІПАСТИРСЬКЕ ПОСЛАННЯ
митрополита Сумського і Охтирського Євлогія
з нагоди початку Десятої благодійної акції
"До Світлого Дня - світлі вчинки"

"Так нехай світить перед людьми ваше світло, щоби вони бачили ваші добрі діла та прославляли Отця вашого Небесного"  (Мф. 5:16) 

Високошановні отці духовні, дорогі брати і сестри у Христі!

Розпочинається Великий Піст, Свята і спасительна Чотиридесятниця, яка є шляхом до Світлого Христового Воскресіння. Це той шлях, труднощі та випробування якого викарбовують сутність християнського життя, відкривають нові горизонти, виховують нові якості особистості, яка слідує за Христом.
Господь і Спаситель Ісус Хритос навчає нас: "Ось піст, який я люблю: кайдани несправедливости розбити, пута ув'язнених розв'язати, пригноблених на волю відпустити, кожне ярмо зламати, з голодним своїм хлібом поділитись, увести до хати бідних, безпритульних, побачивши голого, вдягнути його, від брата твого не ховатись" (Іс. 58, 6-7).
"Блаженні милостивії, бо вони помилувані будуть", - навчає нас Бог і Спаситель. Прагнення до милосердя Божого робить нас Його співробітниками та помічниками у справах доброчинності. Святий блаженний Августин так говорить про милосердя: "Перед воротами пекла стоїть милосердя. І не дозволяє увергнути у пекельний вогонь нікого".
Головна справа Великого Посту - щире покаяння у скоєних гріхах, оновлення душі через спокуту, рішучість творити справи милосердя та любові як прагнення оновленої душі. Молитва, народжена вірою, подвиг тілесного посту, що підкоряє страсті, покаяння, що звільняє від гріха, дієва любов до ближнього, що виховує душу, - ось чим наповнює своє життя кожен, хто розпочинає шлях Великого Посту. 
Нині милосердя і взаємна підтримка є найбільшою потребою. Довкола нас вирують життєві негаразди, перетворюючи звичайне життя на виживання. Кожного дня хтось із наших ближніх просить допомоги у тому, на що не вистачає власних сил, але без чого жити неможливо. 
Серед таких гострих потреб найбільша - це потреба дитячої онкогематології, де проходять лікування діти з різних куточків Сумщини. Високотехнологічне обладнання, дороговартісні препарати в руках кваліфікованих лікарів дають шанс на одужання. Але держава не може забезпечити повну потребу відділення. І тоді увесь тягар боротьби за життя маленьких пацієнтів лягає на батьків.
Останні десять років Сумська єпархія УПЦ протягом Великого Посту проводить благодійну Акцію допомоги онкохворим дітям Сумщини під назвою "До Світлого Дня - світлі вчинки". Це найбільша і найдієвіша благодійна ініціатива у Сумській області, кількість учасників якої збільшується з року в рік. Завдяки Акції створені умови для успішного лікування дітей із онкологічними захворюваннями у відділенні онкогематології Сумської обласної дитячої клінічної лікарні.
Акція стала спільною справою для усіх небайдужих, незалежно від особистих переконань: люди, що сповідують різні світоглядні позиції мають змогу об'єднати свої зусилля заради допомоги тяжкохворим дітям. Шанобливо вітаю добре бажання представників інших конфесій Сумщини, осіб, що не сповідують ніякої віри, приєднатись до акції благодійництва. Немає ніякої перешкоди будь-кому, чиє серце прагне проявити милосердя, можливості долучитися до акції.
Порядок проведення Акції такий самий, як і в попередні роки: в кожному православному храмі Сумської єпархії Української Православної Церкви протягом Великого Посту будуть встановлені спеціальні скриньки із логотипом благодійної Акції для збору коштів на лікування онкохворих дітей Сумщини. Кожен, хто бажає, може долучитися до Акції, поклавши свою пожертву в таку скриньку або зробивши благодійний внесок на спеціальний банківський рахунок Акції. Ніяких інших способів збору благодійних внесків (волонтери зі скриньками тощо) Акцією не передбачено.
Разом із збором пожертвувань протягом Великого Посту буде тривати читання Псалтира і молитва за згодою про одужання дітей, що перебувають на лікуванні. 
Шановні отці, дорогі брати і сестри, земляки! Бог дає нам можливість зробити важливу справу. Та дитина, що у лікарняній палаті страждає від нестерпного болю, чекає на нашу допомогу. Надія її життя - у тій пожертві, яку кожен може покласти до скриньки. Об'єнаймося ж у милосерді, вгамовуючи біль змученого тіла дитини, якій співстраждає Сам Христос Спаситель! Нехай навіть найскромніша наша пожертва буде дарунком життя! Нехай кожен, хто долучиться до акції, знає: тебе, твоїх рідних і близьких благословить Всемилостивий Бог, приймаючи з твоїх рук милосердне подаяння і знаючи твоє серце, якого торкнулася любов. Нехай твоя навіть найскромніша пожертва стане безцінним скарбом у Царстві Небесному!
Закликаю архіпастирське благословення на усіх учасників Десятої благодійної акції "До Світлого Дня - світлі вчинки" по збору коштів для надання допомоги у лікуванні онкохворих дітей Сумщини. Милість Божа, радість та втіха нехай перебувають з усіма вами!

+ Євлогій,
МИТРОПОЛИТ СУМСЬКИЙ І ОХТИРСЬКИЙ
Прощена Неділя 2020 року, кафедральне місто Суми


Комментариев: 0
Добавить комментарий