Тростянецькі ринки чекають покупців

Після тривалої карантинної перерви в Тростянці запрацювали ринки. Продавці вийшли за прилавки, а покупці прийшли за свіжим м`ясом чи молоком, овочами та розсадою. Головна умова - суворе дотримання всіх встановлених протиепідемічних вимог у торгівлі товарами сільгоспвиробників.
Середа, п`ятниця, субота і неділя - торгові дні на базарі, що по вулиці Набережній. Раніше зайти сюди можна було з чотирьох боків - від колишньої поліклініки або з трьох входів по вулиці Набережній. Тепер вхід один - тільки з крайніх воріт з вулиці Набережної. Там встановлений будиночок для чергового. Він на вході у вас зміряє температуру безконтактним термометром. 
Там же для обробки рук є антисептики. Зайшовши на територію ринку, обов`язкова безпечна дистанція, на обличчі - захисна маска, біля прилавків в павільйонах - антисептики. У продавців теж на обличчі маска, на руках - рукавички. Полиці періодично протираються спеціальними розчинами. 
На асфальті чи підлозі павільйонів нанесена розмітка, аби всі тримали дистанцію: між продавцями  відстань не менше 3 метрів, метр - між продавцем і покупцем, так при спілкуванні мінімізуються контакти. В багатьох місцях продовольчі місця відгородили захисною плівкою. Це головні нові ознаки базару.
Втім людей поки що на ринку менше, ніж зазвичай. По-перше, ще не всі знають про відновлення роботи ринку. По-друге, далеко не всі можуть дістатися до нього. Адже громадський транспорт продовжує перевозити тільки спецконтингент - лікарів, комунальників, працівників правоохоронних органів тощо, а звичайних пасажирів, як-то пенсіонерів, які здебільшого користуються покупками з базару - ні автобуси, ні залізниця поки що не возять. Тому і з сіл мають змогу приїхати на базар тільки ті, у кого є власне авто.
Контролювати дотримання протиепідемічних вимог на ринках, за рішенням уряду, має державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів - Держпродспоживсліжба. У нас це завдання покладене на районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області. Його керівник Сергій Шаповал результати перших днів роботи ринку коментує хоча й обережно, але позитивно.
- Насамперед ми керуємося рішеннями уряду, санепідемслужби, місцевої влади, - розповідає керівник районного управління С.Б.Шаповал. - Є постанова головного санітарного лікаря України №14 від 27.04. 2020 р. "Щодо протидії поширення коронавірусної хвороби КОВІД-19 в місцях торгівлі харчовими продуктами на агропродовольчих ринках". Вже наступного дня на спільному засіданні оперативного штабу щодо недопущення занесення і поширення на території Тростянецької ОТГ випадків захворювання коронавірусу було прийняте рішення про відновлення роботи ринку при дотриманні вимог і профілактичних заходів. По всім дев`яти основним пунктам у нас на ринку порядок.
- Наші спеціалісти постійно контролюють дотримання продовольчим ринком протиепідемічних вимог, - доповнює начальника помічник лікаря-епідеміолога Микола Куценко. -  Щодня, коли ринок працює, два наших спеціалісти чергують на території ринку. У разі допущення порушень проводимо профілактичну роботу, маємо право накладати штрафи. Хоча до такого у нас ще не доходило. Дирекція ринку оперативно реагує і відповідально ставиться до виконання всіх протиепідемічних вимог.
Треба додати, що на ринку постійно чергують і наряди поліції та загону місцевої громадської самооборони.
Відновленню роботи ринку радіють і продавці, і покупці. Схвалюють рішення уряду про їх відкриття. Люди понесли на ринок розсаду та насіннєвий матеріал, засоби захисту для рослин, свіжу городину... В павільйонах продають м'ясо, сало, молоко. У одних тепер є можливість заробляти, а у інших - купити свіжу і недорогу продукцію. Ціни на неї продавці не підвищували. В основному вони залишились на попередньому рівні.
Комментариев: 0
Добавить комментарий