ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ: Білка, Криничне і Люджа "йдуть" до Тростянця

20 травня уряд затвердив перспективний план формування територій громад Сумської області. Нарешті поставлено крапку у спорі між Тростянцем і Боромлею за Білківську, Криничанську та Люджанську сільради. В Києві вирішили приєднати їх до Тростянецької ОТГ.

Як значиться у прес-релізі міністерства розвитку громад і територій, проект розпорядження по перспективному плану Сумської області було розроблено відповідно до Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад". Хоча насправді якраз по цьому закону всі ці три громади повинні були перейти до Боромлянської ОТГ - відповідно до результатів громадських слухань та рішень трьох сесій сільрад. Однак у столиці, очевидно, по своєму сприймають Закон "Про добровільне об'єднання територіальних громад".

Ось як цю "тростянецько-боромлянську" ситуацію прокоментував на наше прохання народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін:

- Що стосується безпосередньо ситуації Боромлі і Тростянця, то вона розв`язувалася шляхом безпосередньо презентації головами обох громад перед громадянами на громадських слуханнях і підсумок ухвалювався за результатами голосування. Більшість мешканців обрала, що вона хоче жити в Тростянецькій ОТГ. Там були присутні голови громад і народний депутат, що представляє округ. Саме на підставі цього ухвалювалося рішення щодо перспективного плану і в нас немає причин йому не довіряти. Звісно, що там є політичні підтексти, які можуть не погоджуватись з даним рішенням, але воно однозначне і державницьке, - сказав народний депутат на запитання нашої газети.

Крім того, рішенням уряду до Тростянецької ОТГ будуть примусово приєднані і одинадцять сільських рад. Таким чином, остаточним форматом Тростянецької ОТГ буде: Тростянецька, Білківська, Буймерська, Дернівська, Зарічненська, Камянська, Криничанська, Люджанська, Мартинівська, Мащанська, Ницахська і Печинська, Станівська і Семереньківська сільські ради. 

У Боромлянській все без змін - Боромлянська, Гребениківська і Жигайлівська сільські ради.

Юрій Бова  вже відреагував на рішення уряду. Радості не приховує, наче йому особисто Білку, Криничне і Люджу подарували.

"Ось і сталося те, чого багато людей в нашому районі чекали цілий рік. Сьогодні Уряд затвердив перспективний план об'є­днаних громад в Сумській області і в тому числі конфігурацію нашої Тростяне­цької громади. Причому наш план об'єднання затверджено так, як того хотіли більшість жителів навколишніх сільрад та місь­ка рада, експерти, асоціації…".

Коментуючи слова мера треба сказати, що на таке рішення в сільрадах взагалі майже ніхто не чекав -   якби та більшість "так хоті­ла", то давно би приєдналась до Тростянця.

"В непростій ситуації, яку створили рік тому певні посадовці Сумської ОДА та облради ми перемогли!!!" - пише далі міський голова Юрій Бова.

Насправді, дякувати цій перемозі мер Тростянця мусить виключно Миколі Задорожньому. Це він звів нанівець законні рішення трьох сільрад, це він  ініціював повторне опитування. І хоча за словами самого нардепа те опитування не мало ніякої юридичної сили. насправді ж, саме його результати і стали визначальними. А щодо облдержадміністрації і обласної ради, то тут з мером можна погодитись - майже три роки там волокитили і в результаті звели нанівець законне право людей на самовизначеність.  

"Здоровий глузд, верховенство законів, інтереси простих людей перемогли залякування фермерами та деякими сільськими головами, що діяли в угоду власних амбіцій".  

І знову в словах Бови все догори дригом. Безглуздя - замість здорового глузду, інтереси і інтриги однієї людини - проти законних інтересів більшості людей. Три роки рішення громадських слухань і сесій трьох сільських рад ігнорувались то в Сумах, то в Києві. А потім робота перейшла у сферу "договорняків".

Очевидно, що крапки над "і" поставлять наступні вибори, які відбудуться в жовтні, сформують новий депутатський корпус і оберуть нового очільника потужної Тростянецької громади.

Але до цього децентралізація має пройти кілька етапів. Насамперед, після опублікування в державній пресі має відбутися набрання чинності визначення територій територіальних громад та їх адміністративних центрів. До кінця червня  урядом буде прийнято акт щодо Порядку встановлення меж районів. А вже в липні цього року парламент планує прийняти Закон щодо адміністративного устрою субрегіонального рівня. І вже після - у жовтні 2020 року - місцеві вибори.

Комментариев: 0
Добавить комментарий