Неповнолітня злочинність: від виховання до покарання

На території м. Тростянець та Тростянецького району встановлені непоодинокі випадки вчинення кримінальних правопорушень особами, які не досягли 18-річного віку. Протягом 2019 року Тростянецьким відділом Охтирської місцевої прокуратури до суду спрямовано 4 обвинувальні акти за фактами вчинення кримінальних правопорушень неповнолітніми. 

Також вже в поточному році до суду спрямовано обвинувальний акт відносно неповнолітнього юнака, який  вчинив таємне викрадення пластикової банківської картки свого знайомого. Після чого, знаючи пароль даної картки, за допомогою банкомату зняв з рахунку грошові кошти загальною сумою 1 100 гривень. Загалом цього року спрямовано 3 обвинувальні акти за фактами вчинення злочинів неповнолітніми.

Окрім того, статтею 498 Кримінального процесуального кодексу України передбачено, що внаслідок вчинення особою після досягнення одинадцятирічного віку до досягнення віку, з якого може наставати кримінальна відповідальність, суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність, до неї можуть бути застосовані заходи виховного характеру.

Відповідно до ст. 105 Кримінального кодексу України передбачено перелік примусових заходів виховного характеру, що можуть бути застосовані до неповнолітніх, серед них направлення до спеціальної навчально-виховної установи для дітей і підлітків.

Так, у червні 2020 року судом розглянуто клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру до 13-річної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого ч. 1 ст. 185 КК України, тобто таємне викрадення майна (крадіжка). До малолітнього застосовано примусові заходи виховного характеру

Прокурор Тростянецького відділу Охтирської місцевої прокуратури  Н.Орєхова

Комментариев: 0
Добавить комментарий