Зростає захворюваність на COVID-19

Зростає і завантаженість лікарень. Станом на 25 листопада 2020 року на Сумщині 24811 випадків захворювання на коронавірусну інфекцію, в Тростянецькому районі – 714. За минулу добу Covid-19 підтвердили у 917 осіб, Тростянецький р-н – 54.


За весь час пандемії на Сумщині було зафіксовано 332 летальних випадки, з них на Тростянеччині - 10.

Можна зрозуміти тривогу людей за стан свого здоров`я. За першими ознаками його погіршення, люди мерщій спішать до лікарів. Спочатку, як правило, до сімейних.

- Лікарі дійсно перевантажені, кожен день по 30-50 викликів на дім, немалі черги до лікарів і під кабінетами, навіть якщо на кожного хворого виділяти по 15 хвилин, то за робочий день лікар може прийняти не більше 20 чоловік, а звертається набагато більше, - говорить головний лікар КНП "Тростянецький центр первинної медичної допомоги" Світлана Лобода і далі радить не панікувати, - лікарі приїдуть, призначать курс, вилікують.

Загалом, ситуація з захворюваністю людей на COVID-19 напружена. Всі виклики найперше лягають на лікарів Тростянецького центру первинної медичної допомоги. У цьому закладі створені дві мобільні бригади, які виконують таку роботу. Наприклад, на місяць на одну бригаду розраховане навантаження зробити біля150 мазків. Листопад ще не закінчився, а вже за перші дві декади місяця зроблено 650 мазків, по яким виявили 282 позитивних на КОВІД людини. Медики цих двох бригад отримують і обіцяні урядом доплати у розмірі 300% до окладів.

Загалом, якщо ми заговорили за первинну ланку медичних закладів, то в ній працюють 17 лікарів і 50 працівників середньої медичної ланки, це медсестри. Амбулаторій у нас 7, з яких: чотири - Тростянецькі міські і три сільські - Кам`янська, Білківська і Люджанська. Плюс є 17 ФАПів по селам. На розвиток і приведення до робочого стану прийнятої після розширення ОТГ інфраструктури, потрібно буде витратити біля 4 млн. грн. Інакше, ці заклади не будуть експлуатуватися

На фінансування первинної ланки в рік потрібно біля 12 млн. грн. в рік. Гроші надає Національна служба здоров`я України (за 9 місяців вже отримали 9,2 млн.) та з місцевих бюджетів (за 9 місяців - 1,5 млн. з міського бюджету та 524 тис. - з сільських). З цих коштів майже 75% - йде на зарплату працівників, решта - на засоби індивідуального захисту, поточні ремонти тощо.

Ось в такому режимі і намагаються справлятися медики з гострою респіраторною хворобою. За весь час пандемії коронавірусу в Україні на Тростянеччині вже зафіксовано 714 випадків захворювання, з них понад 500 - по місту. Медичних працівників захворіло 56. На сьогодні з них ще хворіють двадцять, решта вилікувалися.

Комментариев: 0
Добавить комментарий