Під стінами міськради тростянчани провели "тарифний майдан"

На акцію зібралося біля півтори сотні жителів Тростянецької громади. Люди були занепокоєні стрімким зростанням ціни природного газу, а також механізмом нарахування плати за транспортування газу. Все це відбувається на фоні стрімкого погіршенням фінансового стану та низької платоспроможності населення і місцевого бізнесу внаслідок впроваджених обмежень, пов’язаних із пандемією коронавірусу.

Організатором акції протесту виступили громадський активіст Микола Назаров та група депутатів міської ради – Олександр Кетов, Віктор Бочкарьов, Інна Борисенко, Сергій Марченко, які обрані до міської ради від партії «Наш край». 

Напередодні дня проведення акції через власні мережі в Інтернеті, вони закликали людей прийти у неділю в обідній час  до Тростянецької міської ради, аби висловити свої вимоги щодо скасування тарифів на газ та його транспортування, а також скасування пільгового тарифу на електроенергію.


Люди активно відгукнулися на заклик постояти за свої права. На початку акції протесту було біля сотні учасників, на кінець вже зібралося понад 150 мітингувальників. Серед них були люди середнього та похилого віку. Працівників поліції було чимало, але вони у хід самої акції не втручались. Як потім розповіли, і протоколів на порушення карантинних вимог ними теж не було складено.

  

Головуючий на акції Микола Назаров звернувся до людей:


  • Наше зібрання виступає проти тарифів на газ та за його доставку. Собівартість газу власного видобутку, 75% якого видобувається на Сумщині, Полтавщині та Харківщини, складає 1,8-2,0 грн за кубометр. Максимальна надбавка не має перевищувати 15%. А вони продають за 9 грн. і більше. Різко зросла і плата за транспортування, яка взагалі незаконна, тому що усі мережі свого часу прокладалися коштом людей або місцевої влади. А мешканці не отримали жодної компенсації.

Багато людей підтримали виступаючого. 


  • Це геноцид народу, який є владою і має розпоряджетися своїми надрами. 
  • Ми повинні поставити питання про ціноутворення власного газу та скасувати тарифи на транспортування. 
  • Наша влада — олігархічна. Їх завдання — скоротити населення до 5 млн, для обслуговування олігархів. А коли вони у липні продадуть землю, то України не стане взагалі.
  • Якщо нас не почують, то ми залишаємо за собою право перекриття траси та блокування органів влади.
  • Нам треба вимагати від міського голови негайно скликати позачергову сесію, де поставити питання про тарифоутворення. 

Люди вважають, що їхню активність обовязково повинні підтримати міські депутати, щоб вони звернулись до президента, аби той заветував спірні закони, які дають можливість підвищувати тарифи. 


Багатьох присутніх на мітингу цікавило, чому керівництво Тростянецької ОТГ, і насамперед міський голова Бова, побоялися прийти на їхню акцію. Адже не міг такий активний соцмережівець, як Ю.Бова, не знати про цю акцію.Але нікого з міськради не було. І двері мерії були зачинені. 

Мер і сам не прийшов, і, очевидно, дав команду ігнорувати мітинг журналістам комунального телебачення та підконтрольних мерові газет «Круглий двір « та «НТ». Із ЗМІ на мітингу були тільки представники газети «Тиждень»

До людей зверталися і депутати міської ради. Пояснювали свою позицію. 


  • Наша фракція «Наш край» вже не раз зверталася до мера Бови займатися нагальними проблемами, а не забаганками. Ми не голосували за купівлю стадіону в Сумах, ми вважаємо, що треба займатися економікою, - говорив депутат Олександр Кетов. 

Крім розв`язання «тарифних питань», люди вимагали від тростянецької влади займатися не футболом і піаром, а якістю питної води, ремонтом комунальних доріг, оновленням комунікацій, створенням нових робочих та інше.

Взагалі цей недільний мітинг можна вважати своєрідним протестним стартом громадськості у боротьбі за справедливі тарифи на ЖКГ та ціну на газ і електроенергію. 


Наступне народне віче відбудеться 12 січня об 11-й год. перед входом до мерії. На ньому мітингувальники погодять текст Звернення до міської ради, який передадуть голові Тростянецької ОТГ Юрію Бові. Серед вимог людей до Ю.Бови - скликати позачергову сесію протягом тижня і розглянути вимоги людей щодо зменшення тарифів на газ і електроенергію, а також розглянути ситуацію з місцевими тарифами. 

Якщо Ю.Бова не виконає вимог людей — то вони будуть вимушені вдатися до непопулярних дій. І кажуть, що почнуть з перекриття руху транспорту на центральній автотрасі.

Комментариев: 0
Добавить комментарий