"Рекет" по-печинськи з тростянецьким "душком"

Найгучнішим скандалом кількох минулих днів стало "викриття" у "рекеті" колишньої очільниці Печинської сільської ради Любові Зоріної. 15 років людина успішно керувала громадою - і раптом її звинуватили у махінаціях із землею і привласненні чужих грошей і майна.
Першою про це повідомила Тростянецька міська рада. На своєму офіційному веб-сайті та в акаунті у Фейсбуці написали: "Забирала паспорти, привласнювала майно, підробляла документи та обдурювала людей з інвалідністю". 
Першоджерелом звинувачень стала заступниця міського голови Світлана Міняйло, яку сайт міської ради представив, як чиновницю, "яка має досвід у розплутуванні незаконних та корупційних діянь посадовців" - така собі "робін гуд у спідниці", прокурор і суддя в одній особі. Саме вона з групою перевіряючих виїжджала в Печини, проглядала документи, зустрічалася з людьми, а потім всьому цьому дала розголос. 
В чому ж звинувачували Зоріну посадовці міської ради?
-    Ми перевіряли людей з інвалідністю, то у деяких не виявилося на руках документів, - розповів на одному з телеканалів Печинський староста Микола Мар`єнков. - Їхні сусіди розповіли, що цими людьми опікується Зоріна. Вона отримує на них зарплату, паї.
Заступниця міського голови Світлана Міняйло цю інформацію розширила. 
-    Зоріна склала довіреності на власне ім`я маючи їхні паспорти, на їх підставі подала документи на сесію сільської ради, цим особам з інвалідністю були видані земельні паї, після чого паї були передані в оренду чоловіку Зоріної, який є фермером, - сказала С.Міняйло.

Ось так, без суда і слідства - в один день чутки і підозри перетворили людину у злочинця. Любов Зоріна спочатку не збиралася публічно реагувати на звинувачення посадовців міської ради, сподіваючись на оперативне розслідування правоохоронних органів, що розвіє і чутки, і брехні. Навіть в соцмережах нічого не коментувала. 
Та коли розголос цієї "історії" вийшов на обласний рівень і новини з соцсторінок Тростянецької міськради почали дублювати сумські сайти і газети, і зрештою коли інформація докотилася аж до столиці, звідкіля в Печини приїхала знімальна група телеканалу "Україна", тоді Зоріна зрозуміла - більше мовчати не можна.
Вона почала писати коментарі в Інтернеті. Подала скаргу до Тростянецької поліції на розповсюдження про неї брехливої інформації, почала вимагати перевірок викладених на міськрадівських сайтах фактів. У своєму коментарі нашій газеті Любов Зоріна назвала викладену міськрадою і в "замовних" нею теленовинах та на сайтах інформацію неправдивою і наклепницькою "з посиланням на незрозуміле розслідування заступниці міського голови Світлани Міняйло". 
Л.Зоріна вважає, що якщо когось і звинувачувати у зловживаннях в даній історії, то більше під це підпадають її опоненти. Саме вони без дозволів господарів заходили в оселі, вимагали у них документи, вели несанкціоновані зйомки, перебуваючи у приватній власності людей.

 - Мені розповідали, що коли ця комісія заходила в домівки, то всі лякалися, діти плакали, а дорослим влаштовували "допити" на предмет, кому вони передавалися паї, скільки за них отримували і таке інше, - говорить Л.Зоріна. - Ці візити для людей були незрозумілими, а от нервового потрясіння їм додали неабиякого. Враховуючи, до кого приходили - переважно це люди похилого віку, інваліди, онкохворі, то неважко уявити, у який стрес повергали перевіряючі цих людей .

Ось як описує Л.Зоріна візит міськрадівської перевірки до помешкання мешканки Печин У.: "Староста вимагав документи на землю, натякав, що строку у неї до 1 березня, інакше не буде довідки як малозабезпеченій... Під час відвідування громадянки Н., жінка їх не впускала у свій дім. Але ті зайшли без запрошення. Далі небажані гості почали фотографувати кухню та інші кімнати помешкання".
Серед тих, хто на камеру вторував у своїх коментарях міськрадівській комісії, був мешканець Печин Олександр Євсюков, який розповів, що, мовляв, знає сусіда, у якого екс-голова оформила спадщину на себе. Щоправда, прізвище на камеру не назвав.
Тільки ось який збіг - приблизно в цей же період міський голова Ю.Бова виносить рішення на міськраду про виділення Євсюкову Олександру Івановичу земельної ділянки площею 1,5500 га у власність для ведення особистого селянського господарства. А ще з минулих років відомо, що саме Олександр Євсюков у 2010 і 2015 роках програвала Зоріній на виборах на посаду сільського голови. Можливо це і збіг, але ж факти - річ вперта. 

Взагалі, вся ця історія із начебто "забиранням паспортів і підробкою документів" виглядає якось постановочно. Важко віриться, що ті всі 11 жителів села, які опинилися в центрі скандалу, такі затуркані і безхребетні, щоб не могли відстояти свої права, а в разі чого боялися поскаржитись на свавілля проти себе. Якби на матеріальні інтереси когось з них справді зазіхали, якби їхню землю у них відбирали, то якщо б і не ці люди самі, то їхні діти чи рідні вступилися б.
І колишні депутати Печинської сільської раді навряд чи були такі безграмотні і "ручні", щоб приймати рішення, аби тільки угодити сільському голові. 

Тому багато хто в Печинах не вірить в чутки і звинувачення колишній очільниці громади. Зоріну в селі добре знають всі і багато хто з них поважає - як людину освічену та компетентну, за її великодушну, добру вдачу та її шляхетний характер. 
Натомість, те, що відбувається сьогодні навколо колишньої голови, розцінюють як її переслідування, як залякування. Причому, не тільки самої Зоріної, а й інших селян, які тепер повинні звикати до нових "хазяїв" і їхніх порядків. Людей обурює те, що мерія сама дає оцінки і встановлює винуватість, а не слідство і суд.
До речі, за інформацією тієї ж міської ради, поліція вже відкрила провадження і проводить перевірку. То чи не варто зачекати з власними висновками?

Чи справа в іншому? Наприклад, у тому, щоб залякати опонентів, "облити брудом" найбільш активних людей, аби інші боялися? Вже "пройшлися" по Дуднику, Назарову, Комишанському. Тепер черга Зоріної… 
Хто наступний?
Комментариев: 0
Добавить комментарий