«Підніжки» Назарову на чолі ТВК

Найбільш резонансною подією минулого тижня стала зміна керівника в Тростянецькій міській територіальній виборчій комісії – замість Тетяни Шевченко, яка в ній була відвертим представником команди Бови, тепер на чолі міської ТВК став не менш відвертий опонент міського голови - Микола Назаров. 

Ініціатором ротації стала районна парторганізація ОП «За життя», за якою, відповідно жеребу, закріплена посада голови Тростянецької ТВК. Після того, як ОПЗЖ в міськраді опинилася в опозиції, в цій партії, очевидно, і вирішили замінити підконтрольну меру Шевченко на незалежну від мера особу. Подання направили до ЦВК, де і винесли відповідну постанову. Все – по закону.   

Цікава деталь – Центральна виборча комісія рішення про призначення Миколи Назарова головою комісії прийняла ще 3 лютого. В Тростянецькій ТВК про це вже знали за кілька днів. Але новому голові комісії про це повідомили за кілька тижнів - лише 24 лютого. Більше того, Назаров на минулому тижні двічі пробував провести засідання ТВК, де мав би прийняти присягу для вступу на посаду. Але обидва рази кворум не збирався – то членів комісії хтось з міськради дезінформовував, що мовляв, засідання не відбудеться, то члени комісії раптом почали «хворіти». Теж не без тиску з апарату. Відтак, обидва рази на засідання приходило менше половини членів комісії. 

  • Перший раз я особисто обзвонив майже всіх членів комісії, з 18 чоловік пообіцяли прийти 16, - розповів Микола Назаров. – А прийшло 9. Потім декого перепитував, люди мені сказали, що їм телефонувала з міськради секретар і казала, що засідання відмінили. Тому люди і не прийшли. Вирішив провести комісію через два дня – знову прийшло менше половини.  

Отже, комусь дуже хочеться, щоб Миколу Назарова якомога довше не допускати до посади. Кому саме, здогадатись неважко – команді провладної «Сили людей» на чолі з мером. І причини можуть бути навіть не в особистій неприязні Бови до своїх опонентів. 

По-перше, можна припустити, що за ці три тижні «гри в мовчанку» з Назаровим, в самій ТВК могли бути пере- чи підроблені якісь документи щодо результатів виборів чи встановлення черговості кандидатів та отримання ними депутатських мандатів. І коли у нового голови ТВК виникнуть підстави на проведення «ревізії» в цій «кухні», то й можуть повипливати "хвости" з порушеннями виборчого права, не виключено що з кримінальними наслідками. 

По-друге, з призначенням Миколи Назарова в самій ТВК неминуче може статися переформатування більшості. Раніше її контролював Бова. Тепер мер ризикує опинитися в меншості – ОПЗЖ виходить з під його контролю, а це відразу три члени комісії. З тих політсил, які мера слухаються, в ТВК залишається тільки «Європейська солідарність», «Партія Шарія» та «За майбутнє». Може стати Бові в нагоді «Батьківщина», яка раніше не була його прихильницею, та раптом почала замінювати тих своїх членів комісії, які мера не підтримували.

В ситуації, коли вплив мера на ТВК падає, більшість в ній може сформуватися з партій «Слуга народу», «Наш край», «Нова політика», партія «Конкретних справ» плюс ОПЗЖ і кілька маленьких політсил. Це - 12 голосів з 18.

Зрозуміло, таке не може влаштовувати Юрія Бову. Тому сьогодні навколо Тростянецької міської ТВК замість сприяння їй у роботі з боку міськради, відбувається тиск і залякування членів виборчої комісії, які вже почали боятися ходити на засідання. І як результат - їх зриви. 

На цей вівторок призначене чергове засідання міської виборчої комісії. Чи збереться кворум? Невідомо.

Комментариев: 0
Добавить комментарий