Підходить нерест. Рибу - не ловити!

Підходить період нересту – це найбільш важливий період у житті риби, а тому в цей час, як ніколи рибі потрібен спокій і затишок. Під час нересту риба втрачає всяку міру безпеки, виходить на мілководні місця, щоб своєчасно відкласти ікру. Для забезпечення ходу риби на нерестові місця забороняється проводити завали та загородження річок, каналів, що з’єднуються між собою та озерами, спускати з них воду. Особливо великої шкоди рибним запасам завдає забруднення водойм стічними водами з різними домішками і, насамперед, нафтопродуктами, тому біля водойм забороняється миття автомобілів та іншої техніки.

З метою охорони водних живих ресурсів на території Сумської області встановлено весняно-літню заборону на промислове та любительське рибальство, пересування будь-яких плавзасобів, крім суден спеціально-уповноважених органів, які здійснюють охорону водних біоресурсів, забороняється проведення будівельних, днопоглиблювальних, вибухових та інших видів робіт.

Наказом Управління Держрибагентства у Сумській області від 15.03.2021 № 36 визначено такі строки заборони:

у всіх річках та їх кореневих водах (руслах річок з усіма діючими рукавами, затоками, затонами) з 01 квітня по 20 травня2021 року включно;

- у всіх водосховищах з 01 квітня по 09 червня 2021 року включно;

в придаткових водоймах (протоки, гирла, озера, ставки та інші водойми, в тому числі ті, які тимчасово заливаються водою в період весняної повені) з 01 квітня по 30 червня 2021 року включно.

- забороняються всі види лову раків у період виношування ними ікри, личинок, першої линьки з 01 квітня по 30 червня 2021 року включно.

         Нерестовищами оголошено всі річки, водосховища, придаткові водойми та інші рибогосподарські водні об’єкти Сумської області, які підконтрольні Управлінню Державного агентства рибного господарства у Сумській області, крім тих, що знаходяться в межах населеного пункту, де дозволяється любительський лов риби з берега однією поплавковою або донною вудкою із однім гачком і спінінгом. Добова норма вилову риби на одного рибалку – не більше 3 кг.

За незначне порушення Правил рибальства, відповідно до Кодексу України про адміністративне порушення (ч. 3 ст. 85) передбачено попередження або накладення штрафу від 34 до 170 грн. За грубе порушення Правил рибальства (ч. 4 ст. 85 - рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, промислових знарядь лову, перевищення добової встановленої норми вилову) передбачений штраф 340-680 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення. Залежно від ступеня завданих збитків, за грубі порушення (ст. 249 Кримінального Кодексу України) передбачено кримінальну відповідальність - штраф 3400 - 6800 грн або позбавлення волі на строк до 3 років з конфіскацією знарядь і засобів лову, та незаконно добутих водних біоресурсів. 

Крім штрафу за незаконний вилов правопорушнику нараховується сума компенсації за кожну виловлену рибу, незалежно від її розміру і ваги. Так, згідно з постановою Кабінету Міністрів України №1209 від 21.11.2011 встановлено розмір компенсації (в грн): судак – 510, сом - 425, щука - 340,

короп - 306, білий амур, товстолоб - 255, лящ - 170, лин - 119, плотва, синець - 85, краснопірка - 68, підуст - 34, карась, окунь і верховодка - 17.

Шановні жителі Сумщини! Для забезпечення оперативного реагування на факти браконьєрства просимо всіх, хто бачить незаконний вилов риби на водоймах області чи збут біоресурсів та незаконних знарядь лову терміново повідомляти на «гарячу» лінію Сумського рибоохоронного патруля:               

(096) 838-25-70 та (0542) 77-90-13.

Комментариев: 0
Добавить комментарий