На зарплатах освітян зекономили 3 мільйони гривень

З майже 200 мільйонів гривень бюджету Тростянецької ОТГ на 2020 рік, 50,5 млн. гривень - це офіційні трансферти, що передаються міськраді з Державного, обласного і районного бюджетів. З цієї суми освітня субвенція - 36 млн. 096,3 тис. гривень.
Рік минув. І раптом на сесії Тростянецької міськради "випливає" інформація, що на освітній державній субвенції, яку з державного бюджету надавали міській раді виключно на заробітну плату освітянам, за минулий рік мерія "зекономила" біля 3 млн. грн.
- Чи не є це нецільовим використанням коштів? Чи у нас вчителі так багато заробляють, що можна їхню зарплату "урізати"?, - запитала міського голову депутатка від ОП "За життя" Оксана Заяц.   
- Всі необхідні виплати і доплати до зарплати у нас отримали всі педагоги. Але ми убрали і не допускаємо понаднормових виплат і "лівих людей", які були в наших школах. І тому у нас залишились кошти, - пояснив Ю.Бова.
Що міський голова мав на увазі під визначенням "лівих людей"? Додаткові підробітки? Так багато освітян працюють не на ставку, а на півтори. Чи "мертві душі" у штатних розкладах? Якщо говорив про порушення, то чому не було подань до правоохоронних органів?
Цікавий факт - коли всі школи перебували у підпорядкуванні районного відділу освіти РДА, то на зарплатах вчителів не економили і всю державну субвенцію до копійки використовували за призначенням - на оплату праці педагогам. Сьогодні ж, коли освіта перейшла у відомство міської ради, працівникам раптом почали недоплачувати. І сума за рік склала 3 млн. грн. 
Тепер давайте спробуємо розібратися, чи дійсно Тростянецька міська рада вчинила законно? Відповісти на це питання нам допоміг лист Міністерство освіти і науки України від 18.12.2019р. №4/3729-19 "Щодо освітньої субвенції у 2020 році". І в ньому чітко прописано, куди має бути спрямована державна освітня субвенція. Цитуємо дослівно: "Відповідно до ч. 1 ст. 1032 БКУ освітня субвенція спрямовується виключно на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти".
Щоправда, з 1 січня 2020 року Законом України "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України" від 14.11.2019 року №293-IX до ст. 1032 БКУ були внесені зміни в порядок використання бюджетної субвенції, але в тих змінах йдеться лише про перелік закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти. 
То ж і виходить, що міська рада обділила освітян, недоплативши їм у 2020 році 3 млн. грн. чи то у вигляді доплат, чи як премію. 
Куди пішли "зекономлені" на зарплатах вчителів кошти? Ю.Бова, відповідаючи на це запитання О.Заяц, конкретно не сказав, обмежився лише обтічними фразами та власними домислами щодо можливого використання коштів освітньої субвенції. Наприклад, мер із сарказмом хвалився на сесії депутатам, що ці кошти: "не пішли ні на апарат міської ради, ні кудись на інше. Це заборонено", - каже Ю.Бова. 
А ось що, на його тверде переконання є не забороненим, так це використання бюджетної освітньої субвенції на "поліпшення матеріально-технічної бази шкіл". І за його словами, всі ті 3 млн. грн. і пішли на ці цілі. 
Цікаво, що у вищезгаданому листі Міністерства освіти і науки України щодо освітньої субвенції у 2020 році, про фінансування матеріально-технічного покращення баз шкіл з освітньої субвенції - жодного слова. Відтак, маємо нецільове використання.
І навіть якщо гіпотетично уявити, що ті самі 3 млн. все ж пішли на зміцнення матеріальної бази шкіл, то на сесії Ю.Бова так і не зумів конкретно розповісти, на що саме, в яких школах і в яких сумах були використані ці гроші. Питання так і залишилось загадкою. 
Скоріш за все, всі 3 млн. грн. просто "розчинилися" у загальній сумі поточних видатків, в тому числі і на заклади освіти, які протягом 2020 року повинні були профінансуватися з міського бюджету. 
А між тим, 3 мільйони - це не так вже й мало - 8 відсотків від всієї суми. То ж, освітяни можуть "подякувати" меру і своєму відділу освіти за неотримані суми, які раптом "заникали" з освітньої субвенції. Вони їх так і не побачили у своїх зарплатах.


Комментариев: 0
Добавить комментарий