Тростянецька міська рада надасть підприємцям «карантинну» допомогу через два ... місяці

Спочатку було звернення губернатора В.Хоми до місцевих органів влади Сумської області оперативно і ефективно підтримати на своїх територіях малий бізнес, який несе втрати під час локдауну. Вже наступного дня в Тростянецьку міську раду на ім`я міського голови Ю.Бови надійшло звернення від депутатки Інни Слабоспицької, яка пропонувала не тільки винести на найближчу сесію питання щодо забезпечення фінансової допомоги бізнесу, а конкретний її механізм. В той же день, 9 квітня, якраз і проходила сесія. І на ній вже мер обіцяв допомогу бізнесу. 

Міський голова Ю.Бова на телекамери запевняв, що влада підставить плече своїм підприємцям – створить робочу групу, розробить механізм, виплатить компенсації. Коли ж 13 квітня відбулося перше засідання цієї групи, то з`ясувалося, що влада то допоможе, тільки не всім і не відразу. І чекати фінансової підтримки доведеться не раніше червня.

Підприємці, чиї господарські магазини, кафе, майстерні сьогодні простоюють, але при цьому їх власники продовжують сплачувати встановлені для бізнесу податки і збори – в шоці. Їм довели, що хто мріє отримати фінансову підтримку, спершу повинен зареєструватися в електронному додатку «ДІЯ», потім подати через неї заявку та відповідні документи. А потім - чекати кінця травня, доки прийде з Міністерства цифрової трансформації України перелік визначених суб’єктів підприємницької діяльності, яким і належить по 8 тисяч гривень допомоги.

  • Як тільки ми отримаємо такі відомості, то відразу буде прийняте рішення стосовно того, яку суму коштів Тростянецька громада зможе виділити зі свого боку на підтримку малого та середнього бізнесу, - пояснив начальник відділу економічного розвитку Тростянецької міської ради Дмитро Цибулько.

Але ж від місцевих органів влади підприємці чекають не тільки розподілу компенсації, яка надійде від держави. І у зверненні депутатки Інни Слабоспицької, яка сама є фізичною особою-підприємцем, був механізм підтримки бізнесу саме у форматі «сьогодні на сьогодні», а не через два місяці. Зокрема, вона пропонувала встановити з 1.03.2021 по 31.05.2021 нульову ставку єдиного податку для платників I та II груп спрощеної системи оподаткування. Таку ж нульову ставку встановити по платі за землю, яка перебуває у власності підприємців, а також на орендовану комунальну. І все це було прописано в проекті рішення Тростянецької міської ради. 



Як розповіла інша депутатка Тростянецької міської ради, сестра Інни Слабоспицької - Оксана Заяц, запропонований механізм вже успішно працює в деяких містах і громадах України, зокрема в Ужгороді. Два дні тому саме такий прийняли в Охтирці.

Однак в кабінетах Тростянецької міськраді пропозицію депутатки І.Слабоспицької сприйняли, що називається, «у штики». На самій комісії чиновники їй влаштували такий собі лікбез, мовляв, покажіть, де це написано в законах, як це «стикується» з кодексами. Тобто, все зробили, аби нічого конкретного не прийняти для бізнесу, і при цьому залишитись щедрими обіцяльниками. 

Про те, що робоча група міськради не була налаштована на конкретний результат, вказувало і те, що на неї не запросили ні представників двох діючих в Тростянці асоціацій підприємців, ні депутатів, які самі є підприємцями і прекрасно розуміються в темі. А таких тільки в міській раді шість чоловік. А ще є депутати Охтирської районної ради.

Підприємці кажуть, що такий формальний підхід влади по організації допомоги бізнесу та працівників, які ведуть свою діяльність на Тростянеччині в умовах «червоної» зони, може обернутися проблемою не тільки для самих ФОПів, немала частина з яких, образно кажучи, може й не «піднятися» після локдауну. Постраждає і місцевий бюджет, надходження до якого точно знизяться. Цифри минулорічного локдауну це підтверджують – тоді міський бюджет втратив від простою бізнесу біля 8 мільйонів гривень.

Комментариев: 0
Добавить комментарий