Тростянецькі підприємці сподіваються на дієву допомогу влади під час локдауну


Після звернення губернатора Сумської області В.Хоми до місцевих органів влади щодо підтримки малого бізнесу, який несе втрати під час локдауну, Тростянецька міська рада відразу провела сесію, на якій розглянула це питання. Міський голова Ю.Бова на телекамери запевняв, що влада підставить плече своїм підприємцям – створить робочу групу, розробить механізм, виплатить компенсації. Коли ж 13 квітня відбулося перше засідання цієї групи, то з`ясувалося, що влада то допоможе, тільки не всім і не відразу. І чекати фінансової підтримки доведеться не раніше червня.

Підприємці, чиї господарські магазини, кафе, майстерні сьогодні простоюють, але при цьому їх власники продовжують сплачувати встановлені для бізнесу податки і збори – в шоці. Їм довели, що хто мріє отримати фінансову підтримку, спершу повинен зареєструватися в електронному додатку «ДІЯ», потім подати через неї заявку та відповідні документи. А потім - чекати до 28 травня, доки прийде з Міністерства цифрової трансформації України перелік визначених суб’єктів підприємницької діяльності, яким і належить по 8 тисяч гривень допомоги.

  • Як тільки ми отримаємо такі відомості, то відразу буде прийняте рішення стосовно того, яку суму коштів Тростянецька громада зможе виділити зі свого боку на підтримку малого та середнього бізнесу, - пояснив начальник відділу економічного розвитку Тростянецької міської ради Дмитро Цибулько.


Але ж від місцевих органів влади підприємці чекають не тільки розподілу компенсації, які надійдуть від держави. У розробленому проєкті рішення сесії депутатки Інни Слабоспицької, яка сама є фізичною особою-підприємцем, якраз і був механізм підтримки бізнесу саме у форматі «сьогодні на сьогодні», а не через два місяці. Зокрема, вона пропонувала встановити з 1.03.2021 по 31.05.2021 нульову ставку єдиного податку для платників I та II груп спрощеної системи оподаткування. Таку ж нульову ставку встановити по платі за землю, яка перебуває у власності підприємців, а також на орендовану комунальну.  

Як розповіла інша депутатка Тростянецької міської ради, сестра Інни Слабоспицької - Оксана Заяц, запропонований механізм вже успішно працює в деяких містах і громадах України, зокрема в Ужгороді. Два дні тому саме такий механізм прийняли в Охтирці.

Однак в кабінетах Тростянецької міськраді пропозицію депутатки І.Слабоспицької сприйняли, що називається, «у штики». Про те, що робоча група міськради не була налаштована на результат, вказувало і те, що на неї міськрада не запросила ні представників двох діючих в Тростянці асоціацій підприємців, ні депутатів, які самі є підприємцями і прекрасно розуміються в темі. А таких тільки в міській раді шість чоловік. А ще є депутати Охтирської районної ради.

Підприємці кажуть, що такий формальний підхід влади по організації допомоги бізнесу та працівників, які ведуть свою діяльність на Тростянеччині в умовах «червоної» зони, може обернутися проблемою не тільки для самих ФОПів, немала частина з яких, образно кажучи, може й не піднятися після локдауну. Постраждає і сама влада, точніше місцевий бюджет, надходження до якого точно знизяться. Цифри минулорічного локдауну це підтверджують – тоді міський бюджет втратив від простою бізнесу біля 8 мільйонів гривень. 

Комментариев: 0
Добавить комментарий