Відомий сумський тележурналіст Юрій Дараган заявив про тиск і переслідування з боку Тростянецької міської влади

Два дні тому в стінах Охтирської районної ради Сумської області відбулася прес-конференція для місцевих ЗМІ, одним з учасників якої був тележурналіст з Сум Юрій Дараган. Три роки тому, на пропозицію Тростянецької міської ради, він створив у цій громаді потужну телерадіокомпанію. Нацрада по телебаченню і радіомовленню надала ліцензію, тепер сигнал телеканалу покриває Тростянеччину, Охтирщину, Великописарівщину, Лебединщину і навіть прикордонні райони Росії. 

Та раптом, як стверджує Ю.Дараган, у жовтні 2020 році він став «не таким» Тростянецькому міському голові і провладній партії у місті «Сила людей», яку очолює Ю.Бова. У розпал місцевих виборів Дарагана звільняють з посади керівника телерадіокомпанії. Формальною підставою став невеликий борг ТРК перед надавачем ефірного сигналу. Насправді ж керівник ЗМІ поплатився за те, що незадовго до голосування на виборах він вирішив в телеефірі показувати не одного кандидата в мери, як від нього вимагали – чинного Юрія Бову, а всіх шістьох. Навіть планував організувати дебати між ними.  

  • Я прийшов в Тростянець збудувати сучасне місцеве телебачення і зробив це. Коли ми отримували ліцензію на телерадіомовлення, від нас вимагали дотримуватися стандартів журналістики, свободи слова, щоб ми готували збалансовані передачі і показували людей. А перетворилося все на культ однієї особи, - розповів на прес-конференції Ю.Дараган.

Предметом нинішнього звернення журналіста до громадськості стали, як каже сам Дараган, його переслідування після того, як він вирішив відстояти своє право на роботу і через суд поновитися на посаді.

  • Мене мордують кримінальною справою і намагаються завести в суд по безпідставно сфабрикованому провадженню, - говорить Юрій Дараган. – Я звернувся до Національної спілки журналістів України, яка мене підтримала і вказала Тростянецькій міській раді на неприпустимість цензури. Тростянецька поліція відкрила кримінальну справу стосовно незаконного мого звільнення і втручання в журналістську діяльність. Але одночасно з моїм позовом до суду з приводу поновлення на посаді, Тростянецька міська рада, а можна сказати що й міський голова, сфабрикували проти мене кримінальну справу. Я вже ознайомився з її матеріалами. Там немає жодних доказів моєї вини. Я звернувся до Сумської обласної і Охтирської місцевої прокуратур з клопотанням про закриття кримінального провадження проти мене, як незаконного. 

Опальний тележурналіст очікує, що прокуратура в рамкам закону відреагує і вживе заходів щодо вирішення конфлікту, що він не обернеться затягуванням в часуі на довгі місяці чи навіть роки, як це часто трапляється в реальності під час розгляду резонансних спорів. 

Під час прес-конференції складені адвокатом Дарагана доводи щодо сфабрикованої проти нього кримінальної справи, журналіст також передав головам Охтирської районної державної адміністрації та Охтирської районної ради. 

Комментариев: 0
Добавить комментарий