Зняття Стрельченка: зведення рахунків чи переформатування в обласній раді?


Обласна рада не Верховна рада України. Тут офіційно політичні коаліції не створюються. А за змінами в політичній ситуації можливо відслідковувати лише за результатами голосування та ініціаторами подання проектів рішень. Показовою в цьому плані є сесія Сумської обласної ради 28 квітня


Готувалися до сесії заздалегідь. Причиною стали непорозуміння між головою обласної ради Віктором Федорченко (Слуга народу) та головою обласної державної адміністрації Василем Хомою, якого призначає Президент. Крім традиційних господарських питань, до порядку денного було внесено питання про недовіру голові облдержадміністрації. Після цього, в кулуарах почали ходити чутки, які згодом і підтвердилися, про внесення з голосу питання про звільнення з посади першого заступника голови облради, представника «Опозиційної платформи – За життя» Олександра Стрельченка.

З 59 присутніх на сесії депутатів, бюлетені взяли лише 34. Щоб уникнути несподіванок, фракції СН та ОПЗЖ бюлетені не брали. Щодо останніх логіка зрозуміла: звільняють їх представника, а втрачати впливову посаду першого зама не хочеться. А ось відмова в голосуванні представників СН на перший погляд може виявитися дивною: що може пов’язувати дві кардинально різні політичні сили? З одного боку Президент Зеленський у будь-який спосіб намагається обмежити діяльність ОПЗЖ: закриває телевізійні канали, правоохоронцями відкриваються численні справи, активно формується думка про їх прокремлівську спрямованість. У той же час фракція СН в облраді активно стає на захист представника ОПЗЖ і фактично провалює голосування про його відставку. 

Як вже зазначалося, що це лише на перший погляд поведінка здається незрозумілою. За час «співпраці» в обласній раді ці дві фракції знайшли точки дотику з питань освоєння комунального майна, зокрема розподілу землі та лісу. Звичайно, що такі напрацювання спрямовувалися не на розвиток області. 

Участь у голосуванні взяли фракції «Батьківщини», «Європейської солідарності», «Нашого краю», «За майбутнє». Фактично 34 голоси цих фракцій було достатньо, але помилка одного з депутатів та утримання іншого не дало можливості прийняти це рішення. Якщо голосування представників «Батьківщини», «ЄС», «За майбутнє» було прогнозованим, то підтримка цього рішення представниками «Нашого краю» здивувало  багатьох. Участь у голосуванні за зняття лідера ОПЗЖ в області поставило під сумнів, що «Наш край» є ще однією прокремлівською політичною силою.  

Це голосування ставить під питання і єдність численної фракції СН в обласній раді. Вже зараз чітко проглядаються два центри впливу. Частина депутатів орієнтуються на нардепа від Роменського району Максима Гузенка (СН), інша орієнтується на нардепа Михайла Ананченка (СН). Перший має аграрний бізнес в Роменському районі, має тісні зв’язки з губернатором та активно розширює свої земельні володіння, використовуючи свій статус та сплив на депутатів різних рівнів. У той же час Михайло Ананченко орієнтується чітко на політику Президента Володимира Зеленського, є головою обласної організації «Слуги народу». Зрозуміло, що останньому союз з прокремлівською політичною силою в обласній раді не потрібен, адже негативно впливає як на його особистий так і на партійний рейтинги. 

На сесії оголошено перерву. Продовжиться сесійне засідання орієнтовно в середині травня. За цей час обидві сторони протистояння будуть випробовувати одне одного на міцність, шукати союзників, підтримки, домовлятися через партійне керівництво у Києві. І, можливо, на наступному засіданні ми побачимо вже оновлену конструкцію обласної ради.

Комментариев: 0
Добавить комментарий