ПРИМУСОВЕ ВИКОНАННЯ СУДОВИХ РІШЕНЬ: СТРОКИ ПРЕД’ЯВЛЕННЯ ВИКОНАВЧИХ ДОКУМЕНТІВ

Отриматирішенняна свою користь замало для досягнення мети. За ним постає чи не найголовніший етап відновлення справедливості – виконання такого рішення. 

Як розповіли у Північно-Східному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції (м. Суми), виконавчий документ, виданий на підставі переможного рішення, пред’являється до органів державної виконавчої служби. 

Одним із важливихаспектівє строк пред’явлення виконавчого документу. Так, виконавчі документи можуть бути пред’явлені до примусового виконання:

  • протягом 3-х років, з наступного дня після набрання рішенням законної сили, а якщо рішення підлягає негайному виконанню – знаступного дня після його прийняття.

  • протягом 3-х місяців, якщо мова йде про посвідчення комісій по трудових спорах та виконавчі документи, за якими стягувачем є держава або державний орган.

  • протягом усього періоду, у справах про стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок каліцтва чи іншого ушкодження здоров’я, втрати годувальника тощо.

Разом з тим, стягувачам варто пам’ятати, що у разі прострочення строку пред’явлення виконавчого документа до виконання, він має право звернутися з заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу.

Комментариев: 0
Добавить комментарий