Документальний фільм про мужніх партизан з Боромлі показали в «Єдиних новинах»

В телевізійному ефірі "Єдиних новин", які транслюють провідні національні телеканали, всій Україні розповіли про боротьбу партизан села Боромля Сумської області з ордою рф та про палаючи ворожі танки від місцевого марафонця Сергія Проневича.

Фільм зробили на телеканалі «1+1», автором є журналістка Оксана Солодовник. Вона не раз приїздила в Боромлю, зібрала багато фактів, спогадів людей, говорила з очевидцями і учасниками партизанського руху. То ж фільм вийшов реальний, емоційний, який розкрив героїку великих патріотів з невеликого українського села.

 Ворог окупував Боромлянську громаду 8 березня. Сот­ні одиниць ворожої тех­ніки заполонили село. Ні місцева влада, ні більшість населення не знали, як протидіяти такій навалі. Але знайшовся невеличкий гурт сміливців, які вирішили партизанити, нищити техніку ворога, якою ки­шіла громада. Збро­єю стали підручні засоби - коктейлі Молотова.


-      Двома коктейлями цілком можна було спалити ворожий танк, - розповідає один з партизанів. - Для цього треба було відкрити люк, вкинути пару пляшок з горючою сумішшю, далі всередині танку від вогню детонує арсенал снарядів - і танка немає.

Шукаючи людину для нічних далеких рейдів, члени Боромлянської тероборони вийшли на Сергія Проневича – місцевого тренера з легкої атлетики, і водночас відомого в Україні спортсмена-марафонця, який встановив національний рекорд України, пробігши марафон у повній екіпіровці українського військового солдата. Тридцятилітній чоловік без коливань приєднався до народного руху спротиву. 

І вже через кілька днів місцеве населення почало помічати, як в різних частинах села почала вибухати і горіти російська бойова техніка. Загадкові підпали дивували місцевих. А ворога - дуже дратували. Росіяни не могли вирахувати, хто той самий невловимий месник, який і здійснював підпали.

Боромлянські партизани зберігають у себе світлини танків, які вони спалили разом з Сергієм. Більшість з них були у повному робочому стані, заправлені і з повними боєкомплектами. Один з таких танків окупанти залишили біля Жигайлівки. Сергій однієї ночі примудрився поцупити з під носа у росіян спеціальний ключ від люка. І далі це дозволяло партизанам діставатися всередину танків і палити їх звідти.

Часто Сергію Проневичу завдання доводилося виконувати у сусідніх з Боромлею селах - Жигайлівці, Гребениківці, Криничному, Новгородському та інших. Іноді давав крюк у 25-30 кілометрів. І це обвішаний пекельними коктейлями, по бездоріжжю, у холод за будь-якої погоди. 

Після серії вдалих підпалів, окупанти в люті шукали народного месника. Сергію порадили призупинитися, перечекати. Але він нікого не слухав. Навіть матір. Збирався - і знову біг.

Сергій жив окремо від матері. Але перед його останнім забігом у лоно ворога він прийшов у мамину хату.

-      Він прийшов з 10 на 11 березня, переночував, вранці почав збиратися, сказав, що мусить сходити на завдання, я його просила - пересидь цього разу. Не послухав. З 12 березня Сергій вже не виходив на зв`язок - говорить мама героя Антоніна Проневич.   

Потім вона розповість, що материнське серце тоді їй казало, що бачить сина живим востаннє. Вона його і не проводжала, і не дивилася вслід, щоб не наврочити, але дарма. Своїм останнім завданням мав зі схову біля телевежі, що за селом, забрати кілька автоматів. Виконувати завдання пішов з напарником. Пробиралися полями та лісосмугами. Але натрапили на ворожих солдат, які відкрили вогонь. Сергій перебіг трасу до телевежі. Там його і взяли у полон. Катували. А потім - розстріляли.

Про подвиг земляка боромляни дізналися вже коли його не стало, коли Боромлю визволили від окупації. Дякують, що захищав їх і жалкують, що загинув.

-      Не знаю, кому і які треба зібрати документи і докази, щоб представити Сергія на Героя України, але те, що він є народним героєм, то тут сумніву ні в кого немає, - говорить вчитель Боромлянської школи, який свого часу був класним керівником у Проневича - Василь Дрозд. 


Боромлю звільнили з під окупації 26 березня. Але війна тут і сьогодні зовсім близько. Побратими Сергія по територіальній обороні не розслабляються, вони напоготові. А свого товариша, народного месника Сергія Проневича, вважають, як приклад. 

А селяни після війни хочуть назвати іменем народного месника одну з вулиць села.

Про все це і розповідається в телевізійному фільмі про партизан села Боромля і відважного народного месника Сергія Прневича.

Комментариев: 0
Добавить комментарий