Тростянецька влада «не почула» заклики економити електроенергію

В результаті останніх ракетних обстрілів в багатьох регіонах України були пошкоджені об`єкти критичної інф­раструктури. Відчула такі удари і Сумщина. Голова обласної військової адміністрації Д.Живицький попросив жителів громад і місцеву владу максимально економити електроенергію. У Тростянці Сумської області його слів «не почули» - у вечірні «години пік» вулиці і парки світяться, мов новорічні ялинки.

  

- Внаслідок обстрілів зі сторони росії знову маємо аварійні відк­лю­чення по області. Енергетики намагаю­ться стабілізувати мережу, але для прискорення процесу їм потрібна наша допомога. Варто обмежити споживання електроенергії, - звернувся минулої неділі до мешканців області голова Сумської ОВК Д.Живицький.

Перед цим всіх українців попросив скоротити споживання електроенергії і Глава держави. 

"Через російський ракетний терор у деяких містах і районах Ук­раїни енергетикам доводиться обмежувати постачання електрики - щоб стабільно працювала вся система. Але таких стабілізаційних відключень можна буде не робити, якщо ми всі в Україні свідомо будемо ставитись до свого споживання у пікові години. Будь ласка, від 17-ї до 23-ї години маємо скоротити наше споживання електрики", - попросив Володимир Зеленський.

Клич до економії електрики зробила і Тростянецька міська рада:

"За три дні в області зруйновані 3 електростанції через російські обстріли. Енергосистема лишається нестабільною, тривають аварійні відключення. Важливо у часи з 8-ї до 11-ї та з 17-ї до 23-ї споживати мінімум електроенергії! Це дасть можливість втримати мережу та швидше стабілізувати ситуацію" - говориться у зверненні Тростянецької міськради до мешканців громади.

Та, як виявилося, казати, не значить виконувати. Журналісти "Тижня" вирішили перевірити, як після 17-ї години, коли громада починає поринати у темряву, місто економить електрику. Час рейдової перевірки обрали такий, коли місто ще не спить, але на вулицях вже те­мно - з 18-30 до 19.20.

Побачене вразило – ні про яку економію електронергії у Тростянці говорити не варто. 

Гаївський мікрорайон - на вулиці Сосновий бір освітлення сяє. ДОКовський виселок – по вулиці Шевченка від залізничного мосту до виїзду в бік Сум ліхтарі працюють. 

Залізничний мікрорайон - так ж картина – на вулиці Луніна і ще з десяток вулиць і провулків, ліхтарі сяють. Цукрозавод - вся вулиця Кеніга від шоколадки до другої школи – у вогнях електроосвітлення. 

Центр - Благовіщенська і за нею Вознесенська – все сяє. Цікавий факт - супермаркет "АТБ" в центрі міста всю свою вуличну ілюмінацію вимкнув, а ось шість магазинів-павільйонів, що належать родині мера, які розташовані там же, тільки з тильного боку АТБ – освітленні, що називається, з усіх боків. 

Тут же в центрі в парку Чайковського освітлення працює. А це - увага - біля сотні ліхтарів з двома плафонами. Вся у вогнях і вулиця Миру.  

Ось таку «економію» побачили журналісти на вулицях і парках Тростянця. 

Слід сказати, що населення і більшість закладів торгівлі дослухаються до прохань заощаджувати електрику, погодилися на енергетичні обмеження. В торговельних закладах вимкнене майже все зовнішнє освітлення, афіші, вивіски, хоча всередині магазини працювали аж до 20-ї. Тож люди як раніше можуть скористатися послугами крамниць, аби скупитись на вечір, хто не встиг зробити це вдень.

Ми поговорили з мешканцями з приводу економії. Не знайшлося жодного, хто б обурювався проханню економити, розуміють, що сьогодні це один із шляхів не просто вистояти, а й зробити свій внесок у перемогу. Одна жінка розповіла, що тепер пранням вона займається під ранок. Молода мама каже, що її діти уроки ввечері не роблять, а тільки вранці, коли вже природнього світла вистачає. А один чоловік так сказав, що за нинішніх умов кожна виключена у вечірню годину електролампочка - це постріл у тіло ворога. 

Ми поцікавилися в "Сумиобленерго", можливо там дали добро на вуличне освітлення і тому у Тростянці ввечері все так яскраво сяє. 

- Сумщина переживає удари по критичній інфраструктурі, тому розслаблятися не можна, вимога економити електроенергію залишається дуже важливою, - прокоментували в прес-службі позицію установи.  


Матеріал підготував Павло Зленко.
Комментариев: 0
Добавить комментарий