До суду передали справу охтирського депутата, підозрюваного у держзраді

П`ять місяців тривало досудове розслідування стосовно депутата Охтирської районної ради Сумської області Олександра Курпіля. У понеділок справу нарешті скеровано до суду. Про це повідомляє прес-служба СБУ.
Слідчими управлінням СБ України в Сумській області за процесуального керівництва Сумської обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно депутата Охтирської районної ради Олександра Курпіля, який підозрюється у тому, що під час тимчасової окупації Тростянця він допомагав загарбникам .
Обвинувачення висувається за  ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 111 та ч. 1 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану, а також виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників). 
Служба безпеки України затримала посадовця 9 травня 2022 року. Того ж дня було вирішене питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу. 
За інформацією прес-служби СБУ, слідчі зібрали переконливі докази того, що О.Курпіль забезпечував ворога продуктами харчування та предметами першої необхідності, безперебійним енергопостачанням до місць дислокації, допомагав орієнтуватись на місцевості. Також фігурант вихваляв дії  окупантів та пропонував переходити на їхній бік.
Розглядати дану справу повинен був Тростянецький районний суд, до якого і було скеровано справу. Однак виникли процесуальні деталі, які не дають можливості здійснювати правосуддя саме у Тростянці. 
- Кримінально-процесуальний кодекс України передбачає, що в разі обвинувачення підозрюваного за статею, яка передбачає довічне ув`язнення, справу має розглядати колегія суддів кількістю не менше трьох осіб. На даний момент у Тростянецькому суді працює два судді - О.Огієнко та М.Щербаченко. Тому згідно до чинного законодавства отриману від слідства справу було передано до Сумського апеляційного суду для визначення підсудності, тобто, кому цю справу доведеться розглядати по суті, - поінформувала керівниця прес-служби Тростянецького районного суду І.Самодай.
Комментариев: 0
Добавить комментарий