Президент України за мужність нагородив орденами: марафонця з Боромлі та квітникарку з Тростянця – посмертно

Указом від 21 листопада 2022 року Глава держави Володимир Зеленський відзначив державними нагородами групу українців. Серед них і двоє уродженців Сумщини – Вікторію Володимирівну Іванову з Тростянця та Сергія Івановича Проневича з Боромлі. Обох – посмертно.

Як значиться в Указі, обоє нагороджені за громадянську мужність і самовідданість, виявлені під час захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України в умовах воєнного стану, вірність Українському народові.


… Вікторія Іванова в мирний час займалася вирощуванням квітів. Коли на її рідну Тростянеччину прийшла війна, вона стала коригувальницею вогню для Збройних Сил України. Смілива жінка щодня виходила в окуповане ворогом місто начебто у власних господарських справах. Але насправді збирала інформацію про скупчену в місті російську техніку. Потім ці дані передавала українським ЗСУ. Робити це було дуже небезпечно. Адже викриття могло коштувати їй життя. Одного разу орки Вікторію викрили по її фото в мобільному телефоні. Її схопили, кинули в підвал хлібного елеватора, де жорстоко катували. Згодом там же її убили.


… Сергій Проневич був гарним спортсменом – на змаганнях в Одесі він став рекордсменом України, який у мирний час першим і єдиним пробіг марафонські 42 кілометри у повній амуніції військового українського солдата. Але коли Боромлю окупували російські війська, він став партизаном. Зазвичай, воював сам – пробігаючи за ніч за два десятки кілометрів, він розвідував обстановку навколо рідної Боромлі і сусідніх сіл. Згодом після таких «пробіжок» люди почали дізнаватися, про знищені танки та БТРи – самотужки Сергій знищив вісім одиниць важкої ворожої техніки. Під час однієї з таких вилазок, рашисти його спіймали, катували і потім - розстріляли.


Україна платить дуже високу ціну за розв’язану росією війну. І шанує своїм героїв, які не пошкодували життя заради свободи Батьківщини.

Комментариев: 0
Добавить комментарий