В День Гідності та Свободи Президент України нагородив орденами двох уродженців Сумщини – посмертно

Указом від 21 листопада 2022 року Глава держави Володимир Зеленський відзначив державними нагородами групу українців. Серед них і двох уродженців Сумської області – Вікторію Володимирівну Іванову з Тростянця та Сергія Івановича Проневича з Боромлі. Обох – посмертно.

Як значиться в Указі, обоє нагороджені за громадянську мужність і самовідданість, виявлені під час захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України в умовах воєнного стану, вірність Українському народові.

Символічно, що Указ Глави держави підписаний 21 листопада – в День  Гідності та Свободи, у свято, яке поєднує сміливість і волелюбність, відвагу і любов до своєї Батьківщини. 

… Вікторія Іванова в мирний час займалася вирощуванням квітів. Коли на її рідну Тростянеччину прийшла війна, вона стала коригувальницею вогню для Збройних Сил України. Смілива жінка щодня виходила в окуповане ворогом місто начебто у власних господарських справах. Але насправді збирала інформацію про скупчену в місті російську техніку. Потім ці дані передавала українським ЗСУ. Робити це було дуже небезпечно. Адже викриття могло коштувати їй життя. Одного разу орки Вікторію викрили по її фото в мобільному телефоні, схопили. Її жорстоко катували і згодом, на хлібному елеваторі, убили.

… Сергій Проневич був гарним спортсменом – на змаганнях в Одесі він став рекордсменом України, який у мирний час першим і єдиним пробіг марафонські 42 кілометри у повній амуніції військового українського солдата. Але коли Боромлю окупували російські війська, він став партизаном. Зазвичай, діяв сам – пробігаючи за ніч за два десятки кілометрів,  він розвідував обстановку навколо рідної Боромлі і сусідніх сіл. Згодом після таких «пробіжок» люди почали дізнаватися, про знищену ворожу техніку – самотужки Сергій знищив вісім одиниць ворожої техніки. Під час однієї з таких вилазок, рашисти його спіймали, катували і потім - розстріляли.

Україна платить дуже високу ціну за розв’язану росією війну. І шанує своїм героїв, які не пошкодували життя заради свободи Батьківщини.
Комментариев: 0
Добавить комментарий