Що важливо знати про антибіотики!

Антибіотики — це суперзброя для боротьби з бактеріями. І як всяка суперзброя, вони мають побічні ефекти і повинні призначатися та прийматися під наглядом спеціалістів. Фахівці з використання антибіотиків — лікарі, і тільки вони. Якщо ж використовувати антимікробні препарати безконтрольно, можна нашкодити не лише своєму здоров’ю.


Антибіотики діють лише на бактерії. Ніколи не використовуйте їх при вірусних інфекціях, бо антибіотики безпорадні в боротьбі з ними.

Не займайтесь самолікуванням! Лише лікар може чітко визначити, коли варто приймати антибіотики та які саме.

Не переривайте курс антибіотиків самостійно. І ніколи не викорстовуйте самовільно антибіотики з пачки, яка залишилася після курсу лікування. Не діліться цими ліками з іншими та не радьте їх приймати.

Що потрібно знати, щоб не мати потреби в антибіотиках під час лікування

  1. Миєте руки з милом: коли повернулися з вулиці, перед їжею, після того, як погладили котика, після туалету, після громадського транспорту. У випадках, коли немає можливості помити руки, — є антисептик.
  2. Використовуєте бар’єрні контрацептиви, бо безпечний секс — це шлях уникнення багатьох інфекцій. Інфекції, що передаються статевим шляхом, досить часто спричинені резистентними збудниками, тобто такими, що стійкі до дії антибіотиків.
  3.  Готуєте їжу безпечно - бактерії в їжі можуть спричиняти захворювання, тому дотримуєтесь правил безпеки продуктів та підтримуєте чистоту на кухні, ретельно готуєте їжу, зберігаєте їжу при безпечній температурі.
  4. Вакцинуйтесь!
  5. Не купуєте антибіотики самостійно чи за рекомендацією друзів - це золоте правило! Лише лікар може призначити антибіотик.
  6. Не пропускаєте прийом антибіотику! Якщо лікар призначив Вам лікування антибіотиками, то дуже важливо правильно їх приймати. 


Завідувачка Тростянецького відділення 

Охтирського районного відділу ДУ «СОЦКПХ МОЗ» Валентина ОДРАЖА


Комментариев: 0
Добавить комментарий