Журналістське розслідування пролило світло на загибель відомого на Тростянеччині фермера

Голова Сумської ОВА Дмитро Живицький на своїй сторінці в Інстаграм на початку грудня вшанував хвилиною мовчання загиблого внаслідок російської агресії фермера з села Білка Олександра Кулібабу. Мер Тростянця Сумської області Ю.Бова заперечив – губернатор вшанував не героя, а прихильника "руського міра" і депутата від ОПЗЖ. Журналіст нашої газети Павло Зленко провів власне розслідування і з`ясував перебіг останніх днів життя і можливі причини загибелі фермера Олександра Кулібаби.



… Кожного ранку о 9.00, коли Україна хвилиною мовчання вшановує всіх загиблих внаслідок російської агресії, голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький на своїй сторінці на Телеграм-каналі розміщує коротеньку поминальну розповідь про когось із земляків, яких окупанти позбавили життя. 

3 грудня губернатор Дмитро Живицький  написав про сільського підприємця О. Ку­лібабу: 

"Олександр Кулі­баба був фермером. Жив і працював  разом із своєю родиною у селі Білка Тростянецької громади. Та із початком  повномасштабного вторгнення йому довелося взяти до рук зброю, аби захистити своїх рідних, свій край. Як згадують його близькі, Олександр 24 лютого взяв рушницю і на автівці кудись поїхав. А вже 28 лютого  це ж авто знайшли розтрощеним поблизу села, а Олександра із пораненням в голову. Пам`ятаємо!".


Цей текст переглянуло понад 45,1 тисячі людей, з них понад 1,1 тисячі висловили вла­сні співчуття родині загиблого фермера. І лише один пост був несхожим на всі. Його автор - міський голова Тростянця Юрій Бова. Під постом губернатора він написав:

"Ви думаєте, що пишете. Це ярий представник партії ОПЗЖ, що привела сюди "ру­ський мир". Був депутатом райради від цих негідників. В перші дні російського вторгнення він особисто бив вікна в Тростянецькому райвідділку поліції, ганяв п`яним по міс­ту… Яка зброя???? Може менше бикувати і пити треба було, бо росіяни схоже в Боромлі на блок-посту не стали розбиратися, що то за діяч і розстріляли авто. Ви ще йому орден дайте".

На підтвердження своїх слів Бова виставив відеоролик, знятий невідомим в перший день окупації 24 лютого. 

Три з половиною хвилини триває відео. На ньому видно, як вже затемно до будівлі райвідділку поліції у Тростянці під`їжджає джип Кулібаби, зупиняється навпроти будівлі, чутно, що чоловік спочатку щось викрикує, потім - чується поодинокий гуркіт, схожий на постріли. Далі знову вигуки, які неможливо розібрати через далеку відстань до об`єкту зйомки. Потім чоловік сідає в автомобіль і від`їжд­жає від будівлі поліції". 

Юрій Бова так прокоментував це відео: "… можливо будучи напідпитку, приїхав на своєму джипі вночі з шаленим шансоном російським і кричав крикливі образи біля відділення поліції і фактично  почав бити вікна. А потім витягнув зброю і почав розстрілювати будівлю…". 

Бова пояснює поведінку Кулібаби так: "… радів біля входу приходу росіян в громаду і будучи на підпитку, можливо, вчиняв злочин, обстрілюючи полі­цію".

Журналіст газети «Тиждень» Павло Зленко провів власне розслідування цієї історії з виставленим в соцмережі відео і вбивством росіянами фермера. 

Побував на місці зйомки, поговорили з мешканцями житлового будинку, який розташований у кіль­кох метрах від поліції, поспілкувалися з рідними Кулібаби, його односельцями, які знали Олександра. І навіть поспілкувалися, за умови збереження анонімності, з кількома правоохоронцями, які в перший день окупації перебували в межах нашої громади.


І ось що з`ясувалося. 

24 лютого пізно ввечері на своєму джипі до будівлі поліції дійсно приїжджав фермер Олександр Кулібаба. Він знав, що в місті створена тероборона на чолі з мером, яка може вступити у бій з ворогом. І вирішив приєднатися до них. 

Причому, не з порожніми руками - у себе на тракторному стані зробив біля десятка коктейлів Молотова, прихопив мисливський АКМ (а не рушницю, як каже Бова), сів у свій джип і поїхав в Тростянець. 

Тільки нікого в місті він не зустрів - міськраду знайшов порожньою (тепер ми знаємо, що тероборона втекла в бік Лебедина). Через дорогу була поліція - вирушив до неї, аби хоч там зустріти озброєних українців. Під`їхав до входу. Вийшов з авто і почав голосно гукати. Та ніхто не виходив, ніхто його чув. 

Правоохоронці нам пояснили, що на той момент в будівлі уже нікого не було, тому ніхто і не виходив. Олександр був чоловіком запального характеру, і йому не сподобалося, що немає бажаючих підтримати його бажання боротися з орками. 

Очевидно, в  той момент він весь кипів від гніву. Повернувся до автівки, витягнув звідти важучу кувалду і почав нею бити у двері відділку поліції (за нашою інформаціє, існує відео, яке підтверджує, що по відділку поліції в той вечір ніхто не стріляв). 

Де О.Кулібаба перебував кілька наступних діб, ніхто не знає. Хоча на зв'язок з рідною сестрою він виходив. Але 28 лютого його бездиханне тіло знайшли під Боромлею. Тільки не на блок-посту, як пише мер, а неподалік телевишки. Там на обочині валялася груда металобрухту, в якій ще можна було впізнати джип фермера. А неподалік стояло кілька спалених одиниць ворожої техніки. 

Можна припустити, що не отримавши ні від кого підтримки, Олександр Кулі­баба сам вирішив пустити частину своїх "коктейлів" у діло. І за цим сам потрапив в руки ворога. Його жорстоко катували. Медичним експертом задокументовано на тілі загиблого кілька колотих ран, очевидно що від ножів. А потім застрелили.


Журналіст резюмує:. 

Перше, Кулібаба з першого дня шукав побратимів по зброї, щоб боронити свою рідну землю від ворога. Бова вже в перший же день вторгнення орків, м`яко кажучи, зник з міста, залишивши громаду сам на сам з окупантом. З ним же з міста вийшов і загін тероборони. Захищати Тростянець було нікому.


Друге. Виходячи із зібраної нами інформації, ніякого обстрілу приміщення поліції Кулібаба не вчиняв – він дійсно під`їжджав на своєму автомобілі до поліції, голосно гукав, а коли його не почули, почав кувалдою бити у металеву обшивку дверей. Були опитані жителі будинку, що біля поліції, і які в той період були вдома. Вони прислухалися до кожного звуку на вулиці, бо в місті вже були рашисти. Але ніхто не чув пострілів по будівлі поліції. Декі з поліціянтів розповіли, що є записи відеоспостереження, які свідчать, що ніхто по будинку не стріляв. А якщо Бова, до речі, у званні капітана і у чині командира тероборони, не зумів розрізниці постріл від удару молота, то певно такий він капітан.


Третє. Кулібаба ніколи не був у проросійських партіях – в політичному плані він був однолюбом, ярим прихильником «Батьківщини». Натомість Бова ще в першій каденції мера на виборах йшов від забороненої нині Соцпартії. За роки кар`єри дружив з головою обласної партії регіонів Чмирем, зробивши його почесним громадянином міста Тростянець. Мав дуже тісні стосунки з Наталією Королєвською – це вже точно яра ОПЗЖистка, яка сьогодні невідомо де переховується. Бова запрошував Королевську в Тростянець і на очах у всієї громади в парку керував процесом, як знімали зліпок з долоні Королевської. Нікому невідомо, де зберігається сьогодні той зліпок. Ну й сьогодні – його заступником продовжує працювати екс-регіонал Юрій Заяц, а членом виконкому є священик церкви московського патріархату. То хто з двох більше «тягне» на кремлівського агента?


Четверте. Якою була смерть Кулібаби? Його тіло знайшли не біля ворожого блок-посту, як вказує мер. Розтрощений джип і він із простреленим тілом лежали неподалік телевишки, що за селом Боромля. І там же були дві спалені бронемашини російської армії. Скоріш за все Кулібаба підпалив їх і там же загинув сам – як герой.

П`яте. Мер каже, що Кулібаба грабував село, сплачуючи малі податки. Але Кулібаба платив рівно стільки, скільки було прописано договором, який був складений у відповідності до закону. Тоді всі платили мало. А дехто з орендарів взагалі не платив нічого. Якось Тростянецька райрада створила комісію і перевірила стан платежів за оренду землі – порушень знайшли на 5 мільйонів гривень, крім того біля тисячі га самозахоплених земель. І якщо до кінця бути чесними, то і по ста га землі, по яким міськрада не дала дозволу Кулібабі далі господарювати, фермер міг спокійно суд вигравати. Програв тільки по тій причині, що з власної ініціативи почав платити сільському бюджету по підвищеній ставці. Суд сказав – що Кулібаба не мав права платити більше, ніж записано у договорі. І тому міська рада цей суд виграла.

Матеріал підготував Павло Зленко.
Комментариев: 0
Добавить комментарий