У Тростянці почастішали випадки нападу бродячих собак на вулицях на людей

Останнім часом від жителів міста Тростянець Сумської області почастішали повідомлення до місцевої влади про напади бродячих собак на людей. Один з таких випадків стався по Липовій алеї біля магазину “Катерина”, що на вулиці Комарова. Жінка в соцмережі написала, як дві найбільш агресивні собаки у великій зграї - одна руда, інша - чорна, накинулися на людей.

“Треба щось робити з агресивними безпритульними собаками. Вони нападають на людей, кусають, розривають сумки та одяг. Зовсім поруч дитячий садок та школа. Повз цих собак страшно проходити з дітьми, бо напади систематичні...”, - вказує жінка. 
Мешканка звертається до міської ради, нагадуючи, що відповідно до пункту 44 статті 26 Закону "Про місцеве самоврядування" встановлення і забезпечення правил благоустрою території населеного пункту, забезпечення в ньому чистоти і порядку, торгівлі на ринках, додержання тиші в громадських місцях, за порушення яких передбачено адміністративну відповідальність, належить до виключної компетенції сільських, селищних, міських рад.
Отже, відповідальність за безпритульних тварин покладається на органи місцевого самоврядування.
“Дуже прошу місцеву адміністрацію вжити заходів”, - звертається жінка до міськради.
А ось як цю ситуацію прокоментували санітарні лікарі. Зокрема, завідувач Тростянецького відділення Охтирського районного відділу ДУ "СОЦКПХ МОЗ" Віктор Павленко зазначає:
“Через війну в Україні багато родин виїхали за кордон, залишивши своїх домашніх тварин напризволяще. Ці тварини об'єдналися у зграї до вже існуючих безпритульних тварин і нападають на людей, що несе високу загрозу заразитися на сказ. Адже ці тварини не отримують профілактичних щеплень проти сказу. 
Сказ - дуже тяжке захворювання нервової системи. Якщо після укусу хворою твариною людині не було проведено профілактичне щеплення, воно завжди закінчується смертю. На сказ хворіють всі тварини, гризуни (миші, пацюки) і навіть птахи. 
Найбільшу небезпеку для нас становлять домашні улюбленці - коти та собаки, свійські тварини. Із  диких - лисиці. Людина інфікується від хворих на сказ тварин при укусі, а також при попаданні їх слини на шкіру та слизові оболонки.
 Отож, якщо вас вкусила яка-небуть тварина, обов'язково зверніться у медичну установу для вирішення питання про необхідність щеплення проти сказу, адже сказ можна попередити лише профілактичним щепленням. Інших засобів лікування сказу медицина не знає.
І ще одне - не вбивайте ззовні здорових тварин (собак та котів), які нанесли укуси людям. Зверніться до ветеринарної установи, яка забезпечить спостереження  за твариною”, - зазначає Віктор Павленко.



Комментариев: 0
Добавить комментарий