Відродження з попелу: у Тростянці відновлюють житловий будинок для 60 родин


Багатоповерхівка по вулиці Благовіщенська, 53 – одна із житлових будівель, яку відновлюють у Тростянці Сумської області. Через артобстріли російської армії будинок був сильно зруйнований – без житла лишилися 60 сімей. 


-      Деякі експерти планували зробити демонтаж цієї будівлі, так як їхні висновки були такими, що будинок непридатний для відновлення. Але все ж ми за кошти міського бюджету провели незалежну експертну оцінку технічного стану даної будівлі. І висновок був такий, що всі несучі конструкції будинку не втратили своєї несучої здібності, а тому даний будинок можна відновити, - прокоментував Віктор Ніконенко, начальник відділу капітального будівництва Тростянецької міської ради.

Організацію ремонтних робіт і контроль за ними взяла Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Сумській області. Вона проводила і тендер. У закупівлях взяли участь 5 компаній. 11 вересня уклали договір із переможцем тендеру - RGM GROUP - сумською компанією з 18-річним досвідом на будівельному ринку Сумщини. Завдяки торгам очікувана вартість робіт зменшилася на 6,5 млн грн. і в реальних грошах склала суму у 38 млн. грн.


- Ми не просто займаємося від­нов­ленням пошкодженої інфраструктури. RGM group прагне будувати так, аби тростянчани пишалися відбудовами, оновлені об`єкти створювали додатковий затишок та комфорт для міста, формуючи сучасне європейське обличчя Тростянця, - прокоментувала виконавчий директорка Групи компаній RGM group Яна Сєліна.

Будівельники почали відновлювальні роботи з 1 листопада минулого року. Уже закінчено демонтажні роботи, у тому числі пошкоджених перегородок, триває мурування внутрішніх стін газобетонними блоками. Будівельники RGM group також завершили утеплення технічного поверху - простір між п`ятим поверхом і дахом будинку. Він висотою десь півтора метри і виконує функцію утеплювача верхніх поверхів. Там уклали 25 см. утеплювача - паробар`єр, потім ще 25 см. утеплювача, мембрану, яка захищає сам утеплювач.

-      На сьогодні повністю завершено монтаж нових вікон, встановлено балконні блоки, що дає уявлення про абсолютно інший, сучасний вигляд будівлі, яку отримає Тростянець після повного завершення відновлювальних робіт. З настанням стабільного тепла нами  будуть облаштовуватися водопроводи та каналізацію житлового будинку та підсилення його фасаду, - коментує проведені відновлювальні роботи виконроб Олексій Охріменко.

Виконроб згадує перші дні, коли вони зайшли на об`єкт - буквально скрізь руїни, покрівля вся у дірках, частина парапету розбита. Тому найперше приділили увагу даху, де довелося демонтували стару ізоляцію, зробити нову стяжку, покрити всю площу в один шар руберойд. 

-      Коли потеплішає і погодні умови дозволять, то на даху буде покладений ще один шар руберойда і ми проведемо капітальне утеплення даху, - говорить Олексій Охріменко. - Після ремонту даху почали внутрішні роботи на поверхах. 


За проектом завершення робіт по об`єкту має відбутися у серпні 2024-го. Замовниками робіт є Тростянецька міська рада та Слу­жба відновлення та розвитку ін­фраструктури у Сумській області.


вебсайт/обліковий запис створений та обслуговується за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю Редакція газети “Новини Тростянеччини Тиждень”  і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу
Комментариев: 0
Добавить комментарий