До 11 років позбавлення волі засуджено російського військового за обстріл міської лікарні

14 лютого 2024 року вироком Тростянецького районного суду Сумської області засуджено  військовослужбовця збройних сил рф до 11 років позбавлення волі за порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб (частина 2 статті 28, частина 1 статті 438 КК України).

Судовий розгляд здійснювався в порядку спеціального судового провадження за відсутності обвинуваченого.
Судом установлено, що 24 лютого 2022 року російський військовий прибув на територію м.Тростянець Охтирського району Сумської області на закріпленому за ним танку та у денний час 23 березня 2022 року, будучи командиром указаного танку, за попередньою змовою з іншими членами екіпажу, віддав наказ невстановленому досудовим розслідуванням оператору-навіднику цього ж танку на здійснення обстрілу будівлі стаціонарного корпусу Тростянецької міської лікарні, у якій на той момент перебували пацієнти та персонал лікарні. Унаслідок двох пострілів снаряду із танкової гармати було пошкоджено парапетну частину стаціонарного корпусу та стіну на другому поверсі в місці віконного отвору стаціонарного корпусу медичної установи, чим спричинено лікарні матеріальну шкоду.

У ході судового розгляду було досліджено матеріали кримінального провадження та допитано 7 свідків. Свідки повідомили в суді, що 23 березня 2022 року у денний час побачили з вікон медичної установи, що до лікарні наближається танк, який під’їхав на відстань 300 метрів, повернув дуло гармати на будівлю і вони  почули спочатку один гучний звук пострілу, і невдовзі відразу другий. Крім того, один із свідків, що мешкає у будинку поруч із лікарнею, зазначив, що того дня, вийшовши із підвалу будинку, спостерігав як танк рухався у бік лікарні, його гармата направлена була до медичної установи, потім він почув постріл, після чого пішов знову у підвал, звідки чув інші постріли. Ще один свідок, яка також проживає у будинку поруч із лікарнею, зазначила, що бачила близько 6-10 російських військових, які приїхали на двох танках та поселились у будинку, де вона мешкає. З 22 березня 2022 щодня по 26 березня 2022 року їй було чутно обстріли з підвалу, де вона перебувала з іншими мешканцями будинку. Під час досудового розслідування їй були пред’явлені для впізнання фотознімки, серед яких вона впізнала указаного військового з танку.
Винуватість обвинуваченого у порушенні законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, визнано судом доведеною на підставі сукупності досліджених судом доказів.
Цивільний позов Тростянецької міської лікарні судом було задоволено повністю. Стягнуто з держави-агресора на користь медичної установи  153 876 грн майнової шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.
Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений в апеляційному порядку. 
Комментариев: 0
Добавить комментарий