Психосоціальна підтримка на робочому місці у воєнний та післявоєнний час

ДЕРЖПРАЦІ ПРОДОВЖУЄ РОБОТУ ПО АДВОКАЦІЇ ПРОГРАМИ: 

«Психосоціальна підтримка на робочому місці у воєнний та післявоєнний час".


Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці інформує суб’єктів господарювання Сумщини з питань запровадження політики і програми психосоціальної підтримки на робочому місці у воєнний та післявоєнний час. 

Стрес, страх, паніка, тривога, депресія, відчай та інші психологічні травми й проблеми, з якими стикаються працівники, не лише погіршують якість їхнього життя, але і знижують продуктивність праці, підвищують ризики нещасних випадків на роботі.

Психічний і соціальний добробут працівників в умовах воєнного стану є важливою складовою здорового і продуктивного робочого середовища. 

Психологічно здорові працівники – це ознака здорового робочого середовища. Коли навчання навичкам психологічного відновлення та управління стресом вбудовані в діяльність підприємства, працівники відчувають, що їх цінують і підтримують, а це також впливає на підвищення рівня їхньої психологічної стійкості та продуктивності в умовах такої надзвичайної кризи, як війна.

Дана програма потрібна для того, щоб психосоціальна підтримка була системною, відбувалася на постійній основі й мала профілактичний характер. Системна турбота про ментальне здоров’я так само важлива, як і турбота про фізичний стан людини. Це може врятувати життя, запобігти травмуванню на роботі, зберегти кадровий потенціал, підвищити мотивацію і продуктивність і бути фактором додаткової привабливості для шукачів роботи та інвесторів. Окрім цього, запровадження програми психосоціальної підтримки підсилить значення та відкриє шлях до профілактики інших психосоціальних ризиків у сфері праці. Психосоціальна підтримка є частиною заходів, які можуть бути інтегровані в загальну політику і програму безпеки й здоров’я на роботі. Вони доповнюють профілактичну діяльність, спрямовану на усунення та контроль факторів психосоціальних ризиків.


Цілі програми психосоціальної підтримки на робочому місці:


  • Визнати психосоціальні наслідки війни для людини і сфери праці.
  • Посилити позиції роботодавця, профспілки як лідера, орієнтованого на добробут працівників.
  • Сформувати психологічно безпечне середовище, де принцип конфіденційності й відсутність стигми та дискримінації має пріоритетне значення.
  • Навчити працівників розпізнавати ознаки психологічних проблем для запобігання появі важких психічних і поведінкових наслідків.
  • Навчити методів управління стресом та навичкам психологічного відновлення.
  • Запобігти емоційному та професійному вигоранню.
  • Навчити працівників навичок надання першої психологічної допомоги.
  • Надати доступ до зовнішніх ресурсів фахової психологічної допомоги.
  • Стати більш відкритими до розмов про ментальне здоров’я та ініціатив щодо психосоціальної підтримки на робочому місці.


Тепер будь-яке підприємство має можливість запровадити програму психосоціальної підтримки працівників на робочому місці.  Що для цього потрібно запитаєте Ви?


Крок 1. Створити ініціативну групу, проаналізувати ситуацію та заручитися підтримкою керівництва. Оцінити психосоціальні та інформаційні потреби співробітників та наявні ресурси для впровадження програми.

Крок 2. Розробити та ухвалити письмову політику, ознайомити з нею усіх

працівників та  налагодити комунікаційну систему.

Крок 3. Розробити і затвердити план програмних заходів.

Крок 4. Розробити і затвердити систему моніторингу і оцінки програми.


Пам’ятайте! Функція інспектора праці не контролювати цей процес, а здійснювати інформаційно-консультаційний супровід, намагаючись спільно з роботодавцями вирішувати труднощі у зв’язку з наслідками війни, зважаючи на наявні ресурси. 


Більше інформації щодо запровадження програми психосоціальної підтримки на робочому місці можна знайти на сайті Держпраці https://pratsia.in.ua/ilo/psykhosotsialna-pidtrymka-na-roboti.html


Ольга Підопригора, головний державний інспектор відділу з питань праці 

південного регіону управління інспекційної діяльності у Сумській області 

Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці.


Комментариев: 0
Добавить комментарий