Сезон пожеж: рятувальники закликають не палити суху траву

   
Пожежі палають по всій Україні. І йдеться не про займання через приліт російських ракет чи обстріли на фронті. Горить там, де весняне прибирання або через людську недбалість, що загрожує і людям, і тваринам. Не виключенням є і місто Тростянець Сумської області, де нещодавно вогонь охопив значну степову площу. 

   В Охтирському районному управлінні Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області розповіли, що на території Тростянецької територіальної громади з початку весняно-літнього періоду 2024 року трапилось 2 пожежі, пов'язані зі спалюванням сухої рослинності. 
Так 9 березня на пункту зв'язку 24 ДПРЧ 6 ДПРЗ ГУ ДСНС України у Сумській області надійшло повідомлення про пожежу в Тростянці. Пожежа виникла через спалювання сухої рослинності,  через що вогонь розійшовся на значній площі. Було складено протокол про адміністративне правопорушення зі стягненням штрафу. 
Подібний випадок стався 10 березня неподалік села Люджа. Вогонь знищив сухої рослинності на площі до 3 гектарів.
Все це обертається великою шкодою. При згорянні сухої трави у повітря потрапляють оксиди азоту, вуглецю, чадний газ, а також сполуки важких металів. Із сухою травою та опалим листям горить і безліч сміття, пластику та поліетилену, більшість з яких отруйні для людини.
   У вітряну погоду вогонь здатен миттєво перекинутися на будівлі. Не можна забувати і про шкоду для довкілля. Адже під час пожеж в екосистемах гине безліч тварин, птахів та комах.  
Тому тут слід неухильно дотримуйтесь правил пожежної безпеки та не провокуйте пожежі у природних екосистемах. 
Особливо треба будти обережними на деокупованих територіях, де більшість полів, лісових масивів є потенційно небезпечними. Випалювання сухої трави може призвести до детонування вибухонебезпечних предметів, що залишились там після бойових дій і як внаслідок- до трагічних випадків. 
Також наголошуємо, що за випалювання сухої рослинності передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.
Тож будьте відповідальними. 
Якщо ви стали свідком пожежі-негайно повідомте за екстренним номером служби порятунку 101.

Комментариев: 0
Добавить комментарий