Щемлива зустріч: Президент нагородив відважних тростянецьких енергетиків

На минулому тижні на Сумщині з робочим візитом перебував Президент України Володимир Зеленський. Глава держави відвідав військовий госпіталь, де поспілкувався з пораненими захисниками України, побував в розташуванні 117-ї окремої бригади територіальної оборони. А також вручив державні нагороди групі працівників - за мужність, сумлінне виконання професійного обов’язку та самовідданість, виявлені під час ліквідації наслідків ворожої агресії. Серед відзначених були і п`ятеро працівників Тростянецької дільниці та Охтирської групи служби релейного захисту та автоматики філії "Охтирський район електричних мереж" АТ «Сумиобленерго».


Всі п`ятеро нагороджених – це постраждалі від вибуху, який стався ще 7 квітня 2022 року. Територія Тростянецької громади Сумської області була тільки но звільнена від окупантів. Тоді авто з енергетиками поверталося з виконаного завдання з відновлення живлення ліній електропередачі. На своєму шляху біля села Білка автомобіль, на якому їхала бригада, підірвався на протитанковій міні. На превеликий жаль, електромонтер Олександр Сокольник загинув. Інші працівники отримали поранення різного ступеня тяжкості, від яких досі проходять лікування та реабілітацію. Хоча при цьому до роботи в своєму РЕМі повернулися.

За вагомий внесок у розвиток і забезпечення діяльності енергетичного комплексу в умовах воєнного стану, особисту мужність і самовідданість, виявлені у ліквідації наслідків аварій на об’єктах енергетичної інфраструктури, сумлінне виконання професійного обов’язку Президент України нагородив орденами "За мужність" ІІІ ступеня: Конєва Олександра Васильовича – майстра 2-ї групи Тростянецької експлуатаційної бригади; Сумцова Олександра Миколайовича – водія транспортно-господарської групи; Шудрець Владислава Андрійовича – електромонтера з експлуатації розподільних мереж; Яковлєва Валерія Олександровича – електромонтера з ремонту апаратури, релейного захисту й автоматики. Нагороду загиблого енергетика - електромонтера з експлуатації Олександра Сокольника отримала його дружина Ольга Анатоліївна.

- Одразу після поранення у мене був дуже важкий емоційний стан. Через біль, через те, що в 23 роки я отримав інвалідність. Можна сказати, я втратив усі сенси. Але згодом оговтався, зміг прийти до тями, довчився, захистив диплом і відновив роботу на Товаристві, – розповідає електромонтер Владислав Шудрець.

- Якось під час окупації, коли вдалося вийти на ремонт лінії, щоб дати людям світло, я натрапив на російських військових. Стою перед ними, без зброї, звісно, з острахом. І тут відчуваю такий удар у спину прикладом, упав на землю, мені ще берцем на обличчя наступили… Мовляв, хто такий і хто мене послав? Пояснив, що вийшов, аби мережу поремонтувати, що людям світло потрібно. Думаю, мене тоді врятувало диво. Життя в окупації показало, що треба жити, працювати, поки є можливість, поки є сили. Маємо нести людям світло, – ділиться спогадами електромонтер Валерій Яковлєв.

Водій Олександр Сумцов  прийшов працювати на Товариство уже після деокупації Сумщини. І вже за кілька днів  сталася трагедія, яка змінила його життя «Пробачте, та навіть згадувати той день боляче. Я не можу… Маємо працювати заради майбутнього», – говорить наш колега..

- Боляче, що місто Тростянець, де знаходиться наша дільниця, ледь почало оговтуватися від окупації – і знову стало ціллю ворога. Чуємо вибухи, чуємо, як літають ракети та «шахеди», але мусимо працювати. Люди не покидають своїх домівок, тож і ми не покинемо своїх обов’язків. Адже світло – це життя, комфорт, тепло та зв'язок. Дякуємо Президенту за оцінку нашої роботи, - поділився думками майстер Олександр Конєв.


В акціонерному товаристві «Сумиобленерго» привітали своїх колег з високими державними нагородами. "Це подяка персоналу енергетикам, які ціною власного здоров’я та життя утримують стабільну роботу енергетичної системи Сумщини" - резюмує сайт товариства.
Комментариев: 0
Добавить комментарий