Профілактика отруєння грибами

З настанням осінньої пори в Україні все частіше реєструються випадки отруєння дикорослими грибами.  

Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.


         Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки. Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500.


Кому не можна їсти гриби:

Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:

  • жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
  • дітям до 12 років;
  • людям літнього віку.

Симптоми отруєння грибами:

ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів: 

  • різкий біль в животі, 
  • нудота чи блювота, діарея, 
  • підвищення температури тіла, 
  • зниження пульсу, 
  • задуха, 
  • судоми, 
  • запаморочення, 
  • марення, поява галюцинацій, 
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки таноги). 

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря та не займайтесь самолікуванням, це небезпечно для життя! Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.


Щоб запобігти отруєнню грибами Держпродспоживслужбарекомендує:


  • краще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торгівельній мережі;
  • не купуйте гриби на стихійних ринках, вздовж автомобільних шляхів;
  • не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки;
  • не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
  • якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися;
  • не куштуйте сирі гриби.
  • готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  • варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
  • зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.


Бережіть себе та своїх рідних!


Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Охтирського  районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області. 

Комментариев: 0
Добавить комментарий