Новий санітарний регламент для шкіл

З 1 січня в Україні діє новий санітарний регламент для закладів середньої освіти. Він передбачає сучасні норми щодо облаштування шкіл, освітлення, звукового та температурного режиму, а також якості харчування. Відповідно до нових правил, зі шкіл мають зникнути шкідливі снеки та газовані напої. Так, у буфетах та автоматах заборонили продавати: кондитерські вироби, солодкі зернові продукти, що містять понад 10 г цукру на 100 г продукту, вироби з кремом, морозиво, м'ясні та рибні продукти промислового виробництва (ковбаси, сосиски, рибні консерви), непастеризоване молоко, непастеризовані соки, солодкі газовані та енергетичні напої, каву та кавові напої.

Крім заборон, регламент має низку нових вимог. Шкільне харчування має стати більш здоровим і різноманітним. Документ встановлює групи харчових продуктів, які повинні бути в щоденному шкільному раціоні учнів, зокрема, злакові, овочі, молочні продукти. Так, для учнів раз на тиждень обов’язково має готуватися риба, мають подаватися фрукти та ягоди. 

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко зауважує: «Регламентом встановлено вимоги до харчових продуктів та готових страв, що можуть пропонуватись дітям. Наприклад, передбачено низку обмежень за вмістом солі, цукру та жиру з урахуванням сучасних тенденцій щодо здорового харчування та рекомендацій ВООЗ».

У документі серед іншого передбачена орієнтовна калорійність кожного з прийомів їжі. Повинно бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування. Для дітей з особливими дієтичними потребами має бути організоване окреме харчування. Для цього батьки мають подати довідку від сімейного лікаря.

Стежитиме за виконанням нових санітарних правил Держпродспоживслужба, але до контролю закликають долучатись і батьків. Голова служби Владислава Магалецька наголошує: «Держпродспоживслужба буде приділяти посилену увагу дотриманню цих та інших норм  санітарного регламенту. Але ми не всесильні і не всевидящі. Тож про всі порушення прошу інформувати на нашу «гарячу лінію»: (044) 364 77 80 . Пам’ятаймо: немає нічого ціннішого за здоров’я наших дітей! І тут не має бути ніяких компромісів!».

Комментариев: 0
Добавить комментарий